150 jaar oude beuk verliest kruin

De rode beuk aan kasteel Scheldevelde.
Anthony Statius De rode beuk aan kasteel Scheldevelde.
De monumentale en vaak gefotografeerde rode beuk aan het kasteel Scheldevelde in de Kasteellaan is ten dode opgeschreven. De 150 jaar oude woudreus verkeert al een tijdje in slechte gezondheid en ondanks verwoede pogingen om hem te redden, moest de kruin volledig weggesnoeid worden. "De stam blijft staan, maar jammer genoeg zal de boom niet meer aangroeien", zegt communicatieverantwoordelijke Isabel Coppens.

De rode beuk aan Scheldevelde heeft er al een lange lijdensweg opzitten. "De gezondheidstoestand is de laatste jaren sterk afgenomen, ondanks de inspanningen hem er weer bovenop te krijgen", klinkt het bij de gemeente. "In het voorjaar bleek dat zich een tonderzwam bevond aan de takaanzet. Niet veel later is deze tak afgebroken, wat de boom achterliet met een grote wonde in de stam. Op 8 augustus werd een stabiliteitsproef uitgevoerd en daaruit bleek dat de gezondheid slecht was. De bedoeling was het einde van deze monumentale boom uit te stellen en de beuk de kans te geven om nog enkele jaren te bestaan, maar de boom heeft dit jaar geen eindknoppen meer aangemaakt. De bladeren, die in juli nog groen waren, zijn ook allemaal opgedroogd, bruin en dus afgestorven. Als deze beuk nog één winter blijft staan, breken de takken gegarandeerd af, zoals eerder al gebeurde. Uit veiligheidsoverwegingen werd daarom de kruin weggesnoeid door twee erkende boomverzorgers. De stam blijft staan, maar jammer genoeg zal de boom niet verder aangroeien. Een heraanplant wordt ondertussen bekeken."

"Ook achteraan het kasteel staat een groep van drie beuken", vervolgt Coppens. "Die zijn gelukkig in een betere conditie, met een levensverwachting van langer dan twintig jaar. Er bestaat echter het risico op uitbreken door torsie omdat de stam hol en gefragmenteerd is. Om dit te vermijden worden de drie beuken met staalkabels aan elkaar verbonden. Daarnaast zal er ook gesnoeid worden. Om de huidige goede conditie van de boom te verzekeren en dit zo te houden zal de groeiplaats volledig afgesloten worden. Een aangepaste rij- en wandelroute zal bekeken worden in samenspraak met de deskundigen en Onroerend Erfgoed."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.