Zo word je liever niet wakker: goedkope oplader voor iPhone brandt plekken in beddengoed

De vrouw uit De Panne werd wakker met brandplekken in haar bed, veroorzaakt door een goedkope oplader voor haar iPhone.
Bart Boterman De vrouw uit De Panne werd wakker met brandplekken in haar bed, veroorzaakt door een goedkope oplader voor haar iPhone.
Een jonge vrouw uit De Panne schrok zich afgelopen vrijdagmorgen een bult toen ze wakker werd. De lader van haar iPhone had ei zo na haar bed in brand gezet. Ze heeft de oplader naar eigen zeggen in de winkel Kruidvat gekocht.

“Nooit nog laad ik mijn iPhone ‘s nachts op. Zeker niet meer in bed en nooit meer met een goedkope oplader. Dit had veel erger kunnen aflopen. Voor hetzelfde geld werd ik wakker in een brandend bed”, getuigt de vrouw. Gelukkig gaat het nu enkel om wat brandplekken op het beddengoed.

Toen Test-Aankoop en HoWest in februari vorig jaar 51 laders voor smartphones testten, bleek dat liefst vier op de vijf goedkopere laders voor iPhone niet veilig zijn. “Vaak was het primaire stroomcircuit onvoldoende gescheiden van het secundaire, waren de onderdelen van mindere kwaliteit of was de assemblage niet goed uitgevoerd. Gevolg is een reële kans op elektrische schokken, oververhitting of vonken. Zo kan er inderdaad zelfs brand ontstaan”, zei Simon November van Test-Aankoop. Ook het merk Kruidvat werd toen genoemd, samen met andere goedkope modellen.

Kruidvat reageerde in november vorig jaar. “De laders zijn uitvoerig getest door een onafhankelijke keuringsinstantie en voldoen aan de hoogste Europese veiligheidsnormen.” Maar Test-Aankoop wees erop 24 van de 25 laders die onveilig bleken te zijn het CE-logo droegen. Dat logo geeft aan dat het product aan de Europese richtlijnen voldoet. “Dat biedt dus geen enkele garantie”, aldus de bevindingen van Test-Aankoop. Wie de risico’s op brand zo veel mogelijk wil beperken, koopt dus beter een oplader van het originele merk. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.