Weg met de Plopsafiles

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DE PANNE

Bezoekers van Plopsaland schuiven aan in de file.
Benny Proot Bezoekers van Plopsaland schuiven aan in de file.
Op drukke dagen zit het verkeer naar het pretpark Plopsaland muurvast. De Vlaamse regering bereidt het dossier voor een omleidingsweg voor. Kan de gemeente meer doen dan de administratieve procedure afwachten?

"Samen met het pretpark zijn er al veel maatregelen genomen voor een vlottere verkeersdoorstroom", benadrukt huidig burgemeester Ann Vanheste (DAS). "Er staan gemachtigde opzichters van Plopsaland, we plaatsten extra verkeersborden en bewegwijzering en gaven de wegmarkeringen duidelijker aan. De slagbomen aan de tramoverwegen bij het park zijn nu minder lang gesloten. Maar de aanleg van de omleidingsweg start ten vroegste in 2020. Uit verschillende simulaties blijkt dat het fileleed met die weg wel opgelost zal zijn."


Volgens Cindy Verbrugge (N-VA) zit het dossier op schema. "Alle maatregelen die konden genomen worden, zijn genomen. De Vlaamse regering besliste in de zomer van vorig jaar al om het proces op te starten voor de opmaak van de plannen. Begin volgend jaar verwacht ik daarvan het ontwerp. Eens goedgekeurd, kan de omgevingsvergunning ingediend worden."


Volgens Serge Van Damme (ACT!E) kan het beter. "We zijn het idee van de ringweg genegen, maar de gevolgen moeten nog grondig bestudeerd worden. Het mag niet ten nadele zijn van de handelaars en bewoners van de naburige wijken. In afwachting van de omleidingsweg moet het kruispunt aan de kerk veiliger met verkeerslichten of een rotonde. Bij Plopsaland moet een voetgangersbrug of -tunnel komen." (GUS)