Villa Rozenrood herrijst uit as

ZORGHOTEL HEROPENT DERDE VERDIEPING NA ZWARE UITSLAANDE BRAND

Gudrun Steen
Het bestuur van zorghotel Villa Rozenrood in De Panne heeft gisteren de derde verdieping geopend van haar gebouw dat in september 2011 nog in lichterlaaie stond.

"Op 18 september 2011 legde een hevige brand de volledige derde verdieping in de as. Het kostte heel wat tijd om alles in orde te krijgen met de verzekering, maar we zijn opgelucht dat we die verdieping nu opnieuw kunnen openen. Het geeft ons meer ademruimte", zegt initiatiefneemster en bestuurslid Colette Raymakers.


"Er zijn een zevental kamers ingericht onder het dak en die zijn veel ruimer dan voor de brand. De architecten Hendrik Hantson en Jan Sennesael zorgden voor meer lichtinval en verbonden de hoekige daknokken. Die derde verdieping zal vooral als reserve dienst doen. Er zijn twee appartementen waar vrijwilligers of artsen kunnen overnachten als dat nodig is."


Het zorghotel Villa Rozenrood opende in juni 2010 de deuren en richt zich op gezinnen met zieke kinderen. "Vorig jaar noteerden we 450 verblijven en die mensen komen uit alle hoeken van Vlaanderen. We hopen dat ook mensen van het Franstalige landsgedeelte de weg vinden naar ons hotel", zegt Colette.

JVK

Belofte maakt schuld

"Vorig jaar hebben we voor het eerst met een wachtlijst moeten werken in bepaalde weekends en vakanties. Er zijn 22 kamers in ons zorghotel, maar we kunnen maar zeven tot acht gezinnen in één keer verwelkomen in de meest optimale omstandigheden. We hebben een tiental medewerkers in dienst en een dertigtal vrijwilligers. We krijgen jaarlijks een subsidie van 350.000 euro via het RIZIV en we hopen dat dit bedrag behouden blijft, want de zesde staatshervorming houdt in dat we niet langer onder de federale, maar onder de Vlaamse regering vallen. Minister Jo Vandeurzen, die gisteren aanwezig was, beloofde ons wel blijvende steun. Zelf moeten we 200.000 euro eigen middelen stoppen in het zorghotel. Jaarlijks realiseren we een omzet van 700 tot 800.000 euro. We blijven geloven in de toekomst. Dit najaar zullen we onze keuken optimaliseren en we hopen ook de komende jaren ons initiatief verder te ontwikkelen. Dankzij de vele giften is dat allemaal mogelijk."