Vanaf 1 juli kan je in De Panne overal één uur gratis parkeren, maar de betaalzone is groter en het uurtarief is 30 cent duurder

Schepen van Parkeerbeleid Stéphane Buyens ontvouwt zijn nieuwe parkeerplan
Benny Proot Schepen van Parkeerbeleid Stéphane Buyens ontvouwt zijn nieuwe parkeerplan
In het winkelcentrum van De Panne kan je vanaf 1 juli maximaal twee uur parkeren, waarvan één uur gratis (tegenover 20 minuten nu). De volledige Dynastielaan en Nieuwpoortlaan tot Koksijde worden betalend. Personen met een beperking die een speciale parkeerkaart hebben, kunnen overal gratis parkeren. Dat zijn de belangrijkste nieuwigheden in het parkeerbeleid.

“We wilden een klantvriendelijker parkeerbeleid, daarom zullen we Indigo tegen het nieuwe seizoen 91 nieuwe parkeerautomaten laten installeren”, licht schepen van Parkeerbeleid Stéphane Buyens (ACT!E) toe. “Het belangrijkste is dat je niet 20 minuten, zoals nu, maar wel een volledig uur gratis kan parkeren. Zo kunnen de bezoekers rustig hun dagelijkse boodschappen en is er zelfs nog tijd over om een kopje koffie te drinken. Je moet wel je nummerplaatgegevens invoeren, maar dat mag geen probleem zijn. In de oranje zone, in de ruime regio van de Zeelaan, kan je maximaal twee uur parkeren. In de groene zone, die we hebben uitgebreid met de volledige Dynastielaan en Nieuwpoortlaan, geldt een half dagtarief van 4 euro of een tarief van 7 euro voor een hele dag. Daar kan je ook voor meerdere dagen in één keer betalen. Het algemene uurtarief in die hele betaalzone wordt 1,5 euro, nu is dat 1,2 euro. Wie zijn parkeerticket vergeet, riskeert een boete van 30 euro. Dat is 5 euro duurder dan nu.”

Andere timing

“De zomerperiode begint niet langer op 16 maart, maar wel op 1 juni en duurt tot eind september. Betalen hoeft maar tussen 10 en 18 uur en niet meer tot 19 uur. Bovendien moet je in de groene zone tijdens de winterperiode niet betalen op weekdagen”, zegt de schepen. “Personen met een beperking die een speciale parkeerkaart hebben, mogen in de oranje zone overal twee uur gratis parkeren en in de groene zone overal onbeperkt gratis.” 

Testperiode

Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) benadrukt dat het gaat om een testperiode tot eind 2021, want zo lang loopt de concessie met Indigo. “Door de uitbreiding van de betaalzone zullen we vermoedelijk op een extra opbrengst van ongeveer 200.000 euro kunnen rekenen. Indigo neemt de investering van de nieuwe automaten voor zijn rekening. Wie wil genieten van één uur gratis parkeren, hoeft enkel zijn nummerplaat te registreren. Een ticket achter de voorruit hoeft dan niet.” Toerismeschepen Cindy Verbrugge (N-VA) ziet alvast een aantal voordelen. “De toeristen kunnen op hun gemak dineren in een van onze vele restaurants omdat ze slechts tot 18 uur hoeven te betalen. Een extra troef zijn de betaalbare tarieven voor een halve en volledige dag en zelfs voor meerdere dagen.”

Oppositie verdeeld

DAS stemde tegen het nieuwe parkeerbeleid. “Dit nieuwe systeem met nummerplaatinvoering is allesbehalve gebruiksvriendelijk. Ik vrees dat vooral senioren er een probleem mee zullen hebben. Tegen dat zij hun nummerplaat hebben ingegeven, riskeren ze al een boete omdat er geen ticket achter hun voorruit ligt”, stelt Arne Debaeke.

Bij CD&Vplus waren ze verdeeld. Frans Buyse en Bruno Dequeecker willen het nieuwe systeem een kans geven. “Ik wil de testperiode afwachten”, reageert Bruno. Pol George en Johan Blieck zijn tegen. “Dit is een pure belastingsverhoging”, vindt Pol. “Vroeger hadden we al een systeem waarbij je de nummerplaat moest intikken en dat werd toen afgevoerd wegens gebruiksonvriendelijk. Door de betaalzone uit te breiden zal de parkeerdruk in de gratis delen zoals de Dumontwijk, Groene Biezen- en Westhoeklaan alleen maar stijgen. Bewonerskaarten moeten kunnen.”

Unizo wil aanpassingen

Unizo De Panne-Adinkerke kan het nieuwe parkeerbeleid smaken. “We pleiten wél voor shop&go-plaatsen zoals in Koksijde”, reageert voorzitster Sabine Vanhove. “Dat zijn parkeerplaatsen met sensoren waar je zonder een parkeerticket een half uur gratis mag parkeren. Daarnaast willen we dat niet enkel zorgverstrekkers, maar ook loodgieters en schrijnwerkers een parkeerkaart moeten kunnen aanvragen.” Bewonerskaarten worden voorlopig niet ingevoerd en de parkeerkaarten zijn nu enkel voor zorgverstrekkers.

Het nieuwe parkeerbeleid wordt van kracht als alle 91 nieuwe automaten er staan. Dat zal vanaf 1 juli zijn. Er volgt nog een informatie- en promotiecampagne.

Dit is het nieuwe parkeerplan dat vanaf 1 juli dit jaar van kracht is
Gemeente De Panne Dit is het nieuwe parkeerplan dat vanaf 1 juli dit jaar van kracht is1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frank Imhof

    Kortzichtig en ondoordacht plan - door heel de Dynastie- en Nieuwpoortlaan betaalplichtig te maken gaat men de parkeerdruk en hiermee de verkeersveiligheid in de omliggende straten verhogen. Bovendien is het weerom een indirecte belastingsverhoging op de schouders van de belastingsbetaler. Het bestuur heeft blijkbaar geen effectenstudie laten opmaken