Twee vermoedelijke mensensmokkelaars ontkennen achter gekapseisd bootje met transmigranten te zitten: “We waren toevallig in De Panne”

Het bootje waarmee de transmigranten de oversteek wilden maken.
Simon Mouton Photo News Het bootje waarmee de transmigranten de oversteek wilden maken.
De twee Afghanen die in de cel zitten naar aanleiding van het gekapseisde bootje met transmigranten in De Panne, ontkennen mensensmokkelaars te zijn. Ze werden nochtans kort nadien in de buurt opgepakt. “We waren per toeval in De Panne”, beweren de verdachten.

In totaal probeerden veertien personen maandagnacht de oversteek te maken met een bootje. Zes personen werden na een zoekactie aangetroffen door de politie, namelijk een Afghaan en vijf Iraniërs. De zoekactie naar de acht anderen, onder wie twee jonge meisjes, werd dinsdag rond 13 uur gestaakt. Vermoedelijk trokken ze terug naar de kampen in Noord-Frankrijk, waar ze vandaan kwamen.

Toeval

Niet lang na de melding over het gekapseisde bootje stootte de politie in de buurt van De Panne op een verdachte wagen met Franse nummerplaat. Aan boord zaten twee Afghaanse twintigers uit de buurt van Parijs. Het gerecht meent dat het duo de transmigranten naar De Panne bracht. In de gsm van één van hen zou een foto aangetroffen zijn van een monument in de kustgemeente. De plaats waar de vluchtelingen moesten worden afgezet, zo vermoeden de speurders. De twee verdachten ontkennen echter in alle toonaarden mensensmokkelaars te zijn. “Wij waren toevallig in De Panne”, beweren ze.

De Brugse raadkamer verlengde de aanhouding van de twee Afghanen vrijdagmorgen desondanks met een maand. “Het onderzoek zit nog maar in een beginfase en bovendien heeft mijn cliënt geen vaste verblijfplaats in het land”, zegt Kris Vincke, de advocaat van één hen. “We hadden deze beslissing dus wel verwacht. De verdachten blijven halsstarrig ontkennen. We zullen zien wat het verdere onderzoek oplevert. Als ze al iets met de mensensmokkel te maken hadden, zullen ze zeker niet aan het hoofd van de organisatie hebben gestaan.”