Twee mensensmokkelaars achter gekapseisd bootje met transmigranten blijven ontkennen

Het bootje waar de transmigranten mee kapseisden.
Simon Mouton Photo News Het bootje waar de transmigranten mee kapseisden.
De twee Afghanen die in de cel zitten naar aanleiding van het gekapseisde bootje met transmigranten in De Panne, blijven een maand langer in de cel. De verdachten blijven hun betrokkenheid ontkennen.

In totaal probeerden veertien personen vorige maand de oversteek te maken met een bootje vanaf het strand in De Panne. Zes personen werden na een zoekactie aangetroffen door de politie, namelijk een Afghaan en vijf Iraniërs. De zoekactie naar de acht anderen, onder wie twee jonge meisjes, werd dinsdag rond 13 uur gestaakt. Vermoedelijk trokken ze terug naar de kampen in Noord-Frankrijk, waar ze vandaan kwamen.

Niet lang na de melding over het gekapseisde bootje stootte de politie in de buurt van De Panne op een verdachte wagen met Franse nummerplaat. Aan boord zaten twee Afghaanse twintigers uit de buurt van Parijs. Het gerecht meent dat het duo de transmigranten naar De Panne bracht. In de gsm van één van hen zou een foto aangetroffen zijn van een monument in de kustgemeente. De plaats waar de vluchtelingen moesten worden afgezet, zo vermoeden de speurders. De twee verdachten blijven echter ontkennen dat ze mensensmokkelaars zijn. “Wij waren toevallig in De Panne”, beweren ze. De Brugse raadkamer verlengde de aanhouding van één verdachte dinsdagmorgen met een maand. De aanhouding van zijn vermeende kompaan werd vrijdag al verlengd. De speurders zijn momenteel volop bezig met telefonieonderzoek.