Tuincentrum Tropiflora riskeert fikse boete na dodelijk arbeidsongeval van werknemer: man overleed vijf dagen na val van ladder

Tuincentrum Tropiflora in Adinkerke. (archieffoto)
Benny Proot Tuincentrum Tropiflora in Adinkerke. (archieffoto)
Tuincentrum Tropiflora uit Adinkerke hangt 24.000 euro boete boven het hoofd voor een dodelijk arbeidsongeval dat vorig jaar plaatsvond. Een 48-jarige werknemer viel van een vier meter hoge ladder en overleed vijf dagen later in het ziekenhuis. Volgens het arbeidsauditoraat was de ladder allesbehalve veilig, maar het tuincentrum ontkent dat.

Het slachtoffer, een 48-jarige Algerijn die sinds 2002 in België woont, was op 22 februari vorig jaar de ruiten van een serre aan het witten en kalken. Om de werken te kunnen uitvoeren stond de man op een vier meter hoge ladder. Rond 18 uur werd hij bewusteloos aangetroffen op de grond door een collega. De arbeider werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar vijf dagen later aan zijn verwondingen. 

Autopsie

“Aanvankelijk was onduidelijk of het slachtoffer stierf door de val of een medisch falen”, stelde de arbeidsauditeur vrijdagmorgen in de Brugse rechtbank. “Een autopsie maakte klaarde uit dat een schedeltrauma, veroorzaakt door een val, hem fataal werd. Volgens ons gebeurde werken op hoogte in het bedrijf niet op een veilige manier. Er was geen analyse gedaan van de risico’s en bovendien stond de ladder niet stabiel. Hij had geen antislipvoeten en was ingehaakt op een dakgoot. Daar is het volgens ons misgelopen. Als de gevaren correct waren ingeschat, was het ongeval niet gebeurd.” Ook de burgerlijke partij is die mening toegedaan. Het slachtoffer trok na z’n aankomst in België in bij een weduwe uit de streek. De oudere vrouw nam tijdens de zitting emotioneel het woord. “Hij was mijn leven”, verwees ze naar haar overleden vriend. “Ik mis hem zo erg! Ik heb na zijn overlijden niemand meer over. Hij was m’n beste vriend, m’n minnaar, m’n broer, m’n alles. Niemand had zo’n relatie als ons.” 

Vrijspraak

Tropiflora hangt een geldboete van 24.000 euro boven het hoofd, waarvan een deel met uitstel. Het tuincentrum vraagt echter de vrijspraak. “De ladder waarvan sprake is niet uitgegleden of omgevallen”, pleitten hun advocaten. “Het slachtoffer is er vanaf gevallen. Hoe dat komt, is niet duidelijk. Volgens een collega klaagde hij bijvoorbeeld ook soms over gevoelloze handen. Wij menen dat onze verantwoordelijkheid niet bewezen is. Een risicoanalyse had het ongeval niet kunnen voorkomen. Het slachtoffer had immers ervaring en kende de gevaren.” Tropiflora nam naar eigen zeggen intussen maatregelen inzake hun preventiebeleid op de werkvloer. “We hingen een defibrillator en brachten pictogrammen aan. Bij de serres staan nu ook palen met een stalen draad, waaraan werknemers zich kunnen vastklikken bij werken aan het dak.” Uitspraak op 22 november.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marinka Debaveye

    En super vriendelijke man, werkte hard en niets was hem teveel. Grote bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen, niets is meer waard dan een mensenleven. RIP Kader.