Exclusief voor abonnees

Strandgangers verwonderen zich over natuurfenomeen op strand De Panne: zoetwaterbron borrelt aan de oppervlakte

Honderden zonnekloppers waren afgelopen weekend getuige van een opmerkelijk natuurfenomeen op het strand van De Panne. Ter hoogte van het Leopold I-monument bevindt zich een zoetwaterbron en dat water borrelt er constant op, om vervolgens in zee te stromen. “Hoe kan dit”, vroegen verwonderde toeristen zich af. Wel, de zoetwaterbron bevindt zich er al sinds het ontstaan van de duinen, zo blijkt. 

De zoetwaterbron is enkel zichtbaar bij laag water. Het gaat om cirkelvormig gat met een diameter van anderhalve meter. De put is een halve meter diep en onoplettende wandelaars en aangetrokken kinderen kunnen zich al eens mispakken. “Ik zak er niet door, dus gevaarlijk is het niet. Kijk maar”, getuigt Lotte Luyten (11) uit Balen. Ze was afgelopen weekend met haar familie op vakantie in De Panne. “Wel is het een beetje onstabiel door het water dat naar boven spuit. Het voelt veel kouder aan dan het zeewater. Hoe kan dit eigenlijk, zo’n waterbron op het strand?”

Lotte Luyten (11) uit Balen met haar familie. De verwondering over de bron is groot.
Bart Boterman Lotte Luyten (11) uit Balen met haar familie. De verwondering over de bron is groot.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  alle water loopt altijd naar de zee... naar het schijnt. Dat is dan wel de meest korte weg... Inderdaad bizar. en het zou wel eens goed kunnen dat dit inderdaad drijfzand is. Levensgevaarlijk!!!

 • tom desutter

  en niemand die dat plastic opraapt

 • Bob(Robert) Bruyland

  Héél hard opletten voor drijfzand!In zeebrugge,aan de haven,heb ik er verschillende honden zien in verdwijnen.Niet zo slim om daar je kinderen in te laten en er dan staan op kijken.