Ontdek interactieve tentoonstelling Sea Change
over de Noordzee en klimaatverandering

Emanuel Demey en Geert Werkers die de expo vormgaf samen met gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe die een spel uittest
GUS Emanuel Demey en Geert Werkers die de expo vormgaf samen met gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe die een spel uittest
Na twee jaar werken is de permanente tentoonstelling Sea Change in het provinciaal centrum Duinpanne in De Panne afgewerkt. Vanaf zaterdag kan iedereen ze komen bezoeken. Op interactieve manier ontdek je wat de gevolgen zijn van het veranderende klimaat en wat er allemaal te beleven valt onder en op de Noordzee.

“We nemen de bezoeker mee in de wondere wereld van onze eigen Noordzee”, zegt coördinator Emanuel Demey van Duinpanne. “We duiken onder water en volgen in een film een zeehond en wat die allemaal tegenkomt. Over liefst 153 dieren uit de Noordzee geven we wetenschappelijke uitleg. Terug op de zeebodem kunnen kinderen zelf aan de slag in een grote zandbak waarin ze fossielen moeten zoeken. Pronkstukken zijn de maquette van acht meter lang van de Westhinder zandbank en de duikboot. Zet je de duikhelm op dan wandel je over de zeebodem. Met grote wandfoto’s tonen we de kwalijke gevolgen van de klimaatverandering. De appartementen aan de Zeedijk komen onder water te staan door de stijgende zeespiegel.”

Op onderzoek

En de bezoeker kan ook zelf op onderzoek in ons labo. “We hebben het skelet van een kleine dwergvinvis die in 2013 aanspoelde in Nieuwpoort”, ”, vervolgt Emanuel. “Waaraan is het dier gestorven? Hoor je iets vreemd aan het geluid dat het dier voor zijn dood produceerde of is het plastiek in zijn maag de doodsoorzaak? Kom en ontdek het zelf. En dan gaan we naar de controlekamer waar je op kaarten merkt hoeveel gebruikers er zijn van de Noordzee en waar die allemaal hun plaats hebben. We ontwikkelden twee spelformules voor kleine en iets oudere kinderen. Bedoeling is dat ze zelf nagaan wie waar wat mag doen. Vanuit de uitkijktoren tot slot tonen we 24 punten in de regio waar je naartoe kijkt.”

Tijdelijk gratis

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe is onder de indruk. “De provincie investeerde 650.000 euro in het project. Nu al hebben een 2.000-tal schoolkinderen een bezoek vastgelegd voor dit jaar. We mikken op 20.000 volgend jaar. Tot de kerstvakantie blijft de expositie gratis. Daarna vragen we inkomgeld maar het tarief ligt nog niet vast.” Duinpanne zoekt nog ‘greeters’ die de bezoekers willen begeleiden in het Frans en/of Nederlands. Info: www.duinpanne.be.

Wat als de zeespiegel blijft stijgen?Grote wandfoto’s tonen we de kwalijke gevolgen van de klimaatverandering.
GUS Wat als de zeespiegel blijft stijgen?Grote wandfoto’s tonen we de kwalijke gevolgen van de klimaatverandering.
Binnenin de duikboot.
GUS Binnenin de duikboot.
De duikboot is één van de pronkstukken
GUS De duikboot is één van de pronkstukken
De maquette van de zandbank Westhinder
GUS De maquette van de zandbank Westhinder
Kinderen kunnen zelf fossielen uit het zand borstelen
GUS Kinderen kunnen zelf fossielen uit het zand borstelen
Het skelet van een dwergvinvis maar waaraan is het dier gestorven?
GUS Het skelet van een dwergvinvis maar waaraan is het dier gestorven?
De ruime en open inkom van Duinpanne
GUS De ruime en open inkom van DuinpanneReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.