Onderzoek naar duinenpyromaan

LAATSTE TWEE BOSBRANDJES ZÉKER AANGESTOKEN

De brandweer blust een bermbrand in de Duinkerkestraat in Veurne op 26 juni, een van de vele grasbrandjes in de regio de afgelopen weken.
Foto's Jelle Houwen De brandweer blust een bermbrand in de Duinkerkestraat in Veurne op 26 juni, een van de vele grasbrandjes in de regio de afgelopen weken.
De politie onderzoekt twee verdachte brandjes in de duinen van afgelopen weekend. Op enkele honderden meters van elkaar gingen zowel vrijdagavond als zondagavond bosjes gras in vlammen op. "Brandstichting", klinkt het formeel bij de brandweer. Gevreesd wordt dat ook andere recente bosjesbranden het werk zijn van een pyromaan.

De brandweerkorpsen in de regio hadden de afgelopen weken hun handen vol met verschillende branden in de duinen, op grote grasvlaktes, langs de weg of langs wandelpaden. Daarbij ging telkens duingebied of gras in vlammen op. Zo brandde er liefst 1.000 vierkante meter gras af in het natuurreservaat van de Krakeelduinen in Adinkerke, brandde nog een hectare natuurgebied af langs de Moeresteenweg en ontstonden er verschillende grasbranden, zoals langs de berm in de Duinkerkestraat. Niet zo uitzonderlijk gezien de hitte en de droogte, maar het aantal branden ligt hoger dan elders in het land. Bovendien bleken de laatste twee brandjes in de duinen van Sint-Idesbald niet zo onschuldig.

Jelle Houwen

Onderzoek loopt

"Zowel vrijdagavond als zondagavond ontstond er brand in de duinen van Sint-Idesbald ter hoogte van de Pieterslaan, tussen de surfclub en camping Zeepark", klinkt het bij de politie Westkust. "Volgens de brandweer zijn deze twee branden zeker niet het gevolg van zelfontbranding. We zullen de branden onderzoeken en de branden van de voorbije week onder de loep nemen om te kijken of er sprake is van brandstichting."

Bart Boterman

Vreemde dingen

Bij de brandweer zijn ze zeker van hun stuk: het gaat om brandstichting. "De brand van zondagavond bijvoorbeeld werd duidelijk aangestoken", zegt kapitein Philippe Delacauw van de brandweer van De Panne, die ter plaatse ging. "Het ging om een bos helmgras in het midden van de duinen. Helmgras ontbrandt niet zomaar. Er was geen sprake van extreme hitte en bovendien had het al wat geregend. We werden trouwens ook aangesproken door bewoners van een appartement in de buurt. Zij vertelden dat ze zowel vrijdag als zaterdag in de duinen vreemde dingen hadden gezien. Misschien kinderen van het naburige park die met vuur aan het spelen waren, maar het kunnen ook brandstichters geweest zijn. De buurtbewoners hebben vlak voor de brand vrijdag ook iemand zien weglopen. Op basis daarvan zijn we zeker dat het om brandstichting gaat." De politie zal die branden nu onderzoeken. De waakzaamheid wordt verhoogd in het duinengebied.