Niet iedereen vindt Markt even geslaagd

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DE PANNE

"Een sfeerloze vlakte." De kritiek op de vernieuwde Markt is niet mals.
Foto Proot "Een sfeerloze vlakte." De kritiek op de vernieuwde Markt is niet mals.
De vernieuwde Markt in De Panne is sinds begin juli open. Maar oppositiepartijen N-VA en ACT!E verwijten de meerderheid een gebrek aan inspraak, én zien het plein bovendien als te kaal en onveilig. Ze vinden het ook jammer dat de frituur is verdwenen.

"Eén jaar hebben we gewerkt aan de opmaak van het plan om het Marktplein om te vormen tot een plek waar ruimte is om te ontspannen en grotere evenementen te laten plaatsvinden", zegt schepen van Openbare Werken Johan Blieck (CD&Vplus). "We verstuurden 2.500 brieven, organiseerden een infomarkt en iedereen kon de plannen inkijken. Vanaf november start de aanleg van gescheiden riolen in de Meeuwenlaan, met een vernieuwing van de straat zelf. Ook de Marktlaan en de Ollevierslaan staan op de planning." Schepen van Communicatie Bram Degrieck (Het Plan-B) geeft wel toe dat de meerderheid er niet in geslaagd is voldoende draagkracht te bekomen. "We hebben genoeg geïnformeerd, maar niet geconsulteerd." Oppositiepartijen N-VA en ACT!E zitten op dezelfde golflengte met hun kritiek. "Het kan verkeersveiliger door het plein beter af te scheiden van de rijweg", stelt Cindy Verbrugge (N-VA). "Er waren al valpartijen bij de fonteinen, tijdens de zaterdagmarkt zijn er bereikbaarheidsproblemen voor de brandweer en we missen groen. Het is jammer dat de frituur is verdwenen en dat in de plaats een enorme bushalte staat voor die ene lijn tussen het Marktplein en de Esplanade. De nieuwe Markt kostte te veel (2,1 miljoen euro, waarvan 1,6 miljoen voor de gemeente, red.) in verhouding tot de kwaliteit. Zo zijn er al stenen vuil en kapot."


Michèle Vandermeeren (ACT!E) miste vooral inspraak van de inwoners, gemeenteraad en politie. "Bij het eerste infomoment lag alles al vast. Het resultaat? Een sfeerloze vlakte waar de 22-jarige bomen zijn vervangen door struiken in bloembakken. Daardoor weergalmt het geluid van spelende kinderen en de fonteinen enorm tussen de gebouwen. De geparkeerde auto's zitten niet meer verscholen achter de bult van weleer. We stellen voor om meer sfeer te brengen met een mobiel podium, mooi meubilair, meer groen en een vaste frituur. En een scheiding tussen het plein en de rijweg zal het veiliger maken." (GUS)