Nederlandse schipper beboet na kilometers ‘spookvaren’ op internationale route, aanvaring met vrachtschip nipt vermeden

De ARM.15 De Vrouw Jannetje was vorig jaar kilometers lang aan het spookvaren voor de kust van De Panne en was bovendien onbereikbaar.
Scheepvaartwest De ARM.15 De Vrouw Jannetje was vorig jaar kilometers lang aan het spookvaren voor de kust van De Panne en was bovendien onbereikbaar.
Een Nederlandse schipper en zijn firma zijn elk tot 1.200 euro boete veroordeeld voor kilometers lang ‘spookvaren’ op de Noordzee voor de kust van De Panne. Ze voeren in tegengestelde richting op een internationale vaarroute, waren onbereikbaar en trokken zelfs sleepnetten voort op dat moment. Een aanvaring met een vrachtschip werd nipt vermeden.

Op zee zijn sinds een internationaal verdrag uit 1972 namelijk vaarroutes bepaald, waaraan schippers zich moeten houden om aanvaringen te vermijden.

Het incident gebeurde op 5 maart vorig jaar, enkele mijlen ver in zee. Een cargoschip sloeg alarm, omdat het een frontale aanvaring dreigde te hebben met vissersschip ARM.15 De Vrouw Jannetje, met thuishaven Arnemuiden in Nederland. 

“Ze waren kilometers lang in tegengestelde richting aan het varen en zelfs sleepnetten aan het voorttrekken. Op zo’n moment is het schip helemaal niet wendbaar. Bovendien lag hun apparatuur uit, waardoor een vrachtschip de vissers niet kon bereiken. Een aanvaring werd nipt vermeden, omdat het cargoschip op tijd uitweek”, aldus de procureur tijdens het proces in de Veurnse rechtbank. Het was het Belgische marineschip Pollux dat de roekeloze vissers dan maar onderschepte. 

Het openbaar ministerie vindt dat dergelijke gevaarlijke manoeuvres niet onbestraft konden blijven en daagde de schipper voor de rechtbank. De correctionele rechter veroordeelde hem en zijn firma tot elk 1.200 euro boete.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eric Van Vaerenbergh

    1200€??? Echt??? Dat is voor die personen een habbekrats! Gewoon het tienvoudige aanrekenen...dat zal ze wel ontmoedigen!

  • avelino garcia

    Haha, € 1200 boete, doe dat eens in Nederland het zal maal honderd zijn.