Mensensmokkelaars blijven vast voor gekapseisd bootje met transmigranten in De Panne

Het bootje kapseisde voor de kust van De Panne.
Simon Mouton Photo News Het bootje kapseisde voor de kust van De Panne.
Twee Afghanen blijven twee maanden langer in de cel op verdenking van mensensmokkel. Het gerecht verdenkt hen ervan achter het gekapseisd bootje te zitten met transmigranten van begin dit jaar in De Panne.

In totaal probeerden veertien personen op 21 januari de oversteek te maken met een bootje vanaf het strand in De Panne. Zes personen werden na een zoekactie aangetroffen door de politie, namelijk een Afghaan en vijf Iraniërs. De zoekactie naar de acht anderen, onder wie twee jonge meisjes, werd ‘s middags rond 13 uur gestaakt. Vermoedelijk trokken ze terug naar de kampen in Noord-Frankrijk, waar ze vandaan kwamen.

Niet lang na de melding over het gekapseisde bootje stootte de politie in de buurt van De Panne op een verdachte wagen met Franse nummerplaat. Aan boord zaten twee Afghaanse twintigers uit de buurt van Parijs. Het gerecht meent dat het duo de transmigranten naar De Panne bracht. In de gsm van één van hen zou een foto aangetroffen zijn van een monument in de kustgemeente. De plaats waar de vluchtelingen moesten worden afgezet, zo vermoeden de speurders. De twee verdachten blijven echter ontkennen dat ze mensensmokkelaars zijn. “Wij waren toevallig in De Panne”, beweren ze.