Meli-park herleeft weer (even)

Familie Florizoone opent vanavond expo over eerste pretpark van België

De zoemende bijtjes van de attractie Apirama zullen ook weer te zien zijn.
Benny Proot De zoemende bijtjes van de attractie Apirama zullen ook weer te zien zijn.
DE PANNE - De familie Florizoone opent vanavond in het gemeentehuis in De Panne een tentoonstelling over het voormalige Meli-park. De geluiden van decennia geleden zullen weerklinken, de zoemende bijtjes van Apirama zullen vliegen en via een touchscreen kun je door de rijke geschiedenis van het eerste pretpark van België stappen.

Het Meli-verhaal begon in 1925. Alberic Florizoone, toen 18 jaar, werd imker. Zijn eerste honing verkocht hij als Veurne-Ambacht. Wat later werd dat Meli, gevormd door de letters van het Franse woord 'miel', dat uiteraard honing betekent. Met Pasen 1935 knipte Alberic het lintje door van het Meli-park, het eerste pretpark in België en omstreken, hoewel Alberic het zelf liever uitspeelde als een familiepark. Tot 1999 schreef het verhaal als een sprookje. Na de overname door Studio 100 werd Meli Plopsaland.

Op de tentoonstelling hangen ook heel wat affiches.
Benny Proot Op de tentoonstelling hangen ook heel wat affiches.

Er was eens...

"In het centrale gebouw vertelde vader vol passie over de bijen", herinnert zoon Robert (71) zich. "Buiten vormde het doolhof de eerste attractie. Tegen sluitingsuur vatte ik met mijn broer Guy post om mensen te helpen die de uitgang niet vonden. Zo verdienden we onze eerste centjes. Het was een droom om als kind op te groeien in een pretpark. Voor het vogelpark lieten we kilo's zand aanvoeren. Die moesten we in karretjes scheppen en manueel naar boven duwen. Van vijf tot zes meter hoog sprongen we in die wagonnetjes en zo stoven we de berg af. Best dat vader dat nooit geweten heeft. De sprookjestuin was nog zo'n uitgelezen plek. Bruggetjes bouwen of lekker in het water plonzen... wat was dat een tijd."

Stichter Alberic Florizoone.
Benny Proot Stichter Alberic Florizoone.

Vooruitstrevend

"De eerste show in Meli-park was er een met papegaaien", pikt Michèle Vandermeeren, die de acts aan elkaar praatte, in. "Hilariteit alom toen de papegaaien fietsten, schilderden of rolschaatsten. De dansende fonteinen vormden een rustpunt tussen alle attracties door."


Een domper in de geschiedenis was een zware brand in 1979, maar de familie Florizoone kwam er sterker uit. Datzelfde jaar opende Apirama. "Een attractie die in het geheugen gegrift staat. Tweehonderd geschilderde bijtjes in fluoverf beeldden het verhaal van de honing uit. Vanuit een bootje in het donker sloegen de bezoekers alles gade", vertelt zoon Roland (66). "De grootste investering was de Splash, goed voor 135 miljoen oude Belgische frank. Die staat trouwens nog altijd in Plopsaland."

De papiervreter liet op zijn bekende manier - Papier hier - weten waar je je afval kon dumpen.
Benny Proot De papiervreter liet op zijn bekende manier - Papier hier - weten waar je je afval kon dumpen.

Het einde

Alberic Florizoone overleed in 1992. Het familiepark zou daarna nog zeven jaar open blijven. De nocturnes Fiesta Latina met echte Zuid-Amerikaanse dansers en danseressen en het hele pretpark in een Zuiderse sfeer vormden het laatste wapenfeit. "De honing won aan succes, maar het Meli-park was verlieslatend", verduidelijkt Roland. "Het park was maar een half jaar open, er waren vijftig vaste personeelsleden en tweehonderd seizoensmedewerkers. Met veel pijn in ons hart sloten we op 3 oktober 1999 het pretpark, maar zo hebben we wel de honing kunnen vrijwaren."


"Dat we vandaag nog eens mogen terugblikken op onze pretparkgeschiedenis doet ons deugd", besluiten de broers Robert en Roland. "We tonen de gelaarsde kat en de heks die vroeger in de sprookjestuin stonden, de papiervreter (een pratende vuilbak) hebben we vanonder het stof gehaald, een stukje Apirama komt tot leven, via een touchscreen kun je de geschiedenis doorbladeren en we hebben heel wat videobeelden teruggevonden."


De tentoonstelling is tot september gratis toegankelijk op de eerste verdieping van het gemeentehuis in De Panne. Er is ook een fotoboekje verkrijgbaar voor tien euro.

De opening van de sprookjestuin in 1954. Roland, zoon van de stichter, knipt het lintje door.
Benny Proot De opening van de sprookjestuin in 1954. Roland, zoon van de stichter, knipt het lintje door.
De papegaaienshow was de eerste show ooit in het pretpark.
Benny Proot De papegaaienshow was de eerste show ooit in het pretpark.
De Splash, gezien vanuit de lucht, staat nog altijd in Plopsaland.
Benny Proot De Splash, gezien vanuit de lucht, staat nog altijd in Plopsaland.
Fiesta Latina was het wekelijks zomerfeestin het park in juli en augustus van 1994 tot en met 1999.
Benny Proot Fiesta Latina was het wekelijks zomerfeestin het park in juli en augustus van 1994 tot en met 1999.