Meeste burgemeesters vóór afschaffing opkomstplicht: “Minder foertstemmers bij lokale verkiezingen”

Oostends burgemeester Bart Tommelein is voor het afschaffen van de opkomstplicht.
Benny Proot Oostends burgemeester Bart Tommelein is voor het afschaffen van de opkomstplicht.
De meeste burgemeesters zijn het eens met de afschaffing van de opkomstplicht voor lokale verkiezingen, een element uit het nieuwe regeerakkoord. Dat burgemeesters volgens datzelfde akkoord kunnen kiezen voor een Vlaamse of Belgische sjerp, zal weinig veranderen. Iedereen behoudt liefst het driekleurige lint.

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) kiest resoluut voor de Belgische driekleur. Dat hij ook de Vlaamse kan kiezen, biedt volgens hem geen meerwaarde. “Ik vind dat de sjerp voor alle burgemeesters dezelfde zou moeten zijn. Het heeft vooral een symbolische waarde voor een aantal burgemeesters die geen Belgisch lint willen dragen uit politieke overtuiging”, stelt Tommelein. De afschaffing van de opkomstplicht bij gemeente- en provincieraadsverkiezingen, vindt hij een goeie zaak. “Het is een uitdaging om aan mensen uit te leggen waarom ze best komen stemmen. In een stad als Oostende komt een goede 15 procent niet eens opdagen bij verkiezingen.”

Foert-stemmers

Hetzelfde horen we bij burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) uit Lo-Reninge. “Ook bij ons gaat tien procent niet stemmen en dat blijft zonder gevolg. De kleur van de sjerp vind ik dan weer geen discussie waard. De burger zit daar niet op te wachten.” Ook burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) van De Panne ligt niet wakker van de kleur van zijn sjerp. “Maar ik ben wel blij dat er een keuze is. Zelf zal ik de Belgische blijven dragen. De burgemeester die een Vlaamse sjerp zal dragen zal gezien worden als een flamingant. De opkomstplicht afschaffen juich ik toe, zeker ook voor de Vlaamse en federale verkiezingen, want daar vind je de meeste ‘foert-stemmers’.”

Bij de Vlaamse en federale verkiezingen heb je de meeste ‘foert-stemmers’. Daar zou de stemplicht ook afgeschaft moeten worden.”

Bram Degrieck (Het Plan-b)

Minder stemmers?

“Het zou spijtig zijn mocht ik mijn huidige sjerp in de Belgische driekleur moeten weggooien”, stelt Diksmuids burgemeester Lies Laridon (CD&V). Dat de opkomstplicht wordt afgeschaft voor lokale verkiezingen lijkt haar niet logisch. “Schaf die dan af voor alle verkiezingen en niet enkel voor de lokale.” Ook Koekelaars burgemeester Patrick Lansens (sp.a) houdt vast aan zijn Belgische sjerp. “We hebben niet enkel Vlaamse, maar ook federale bevoegdheden.” In tegenstelling tot veel van zijn collega’s is Lansens wel tegen de afschaffing van de stemplicht. “Want dan zullen er nog minder mensen stemmen. De vraag is ook of dit er niet toe zal leiden dat de laagste sociale klassen thuis blijven en vooral nog de ‘bevoorrechten’ gaan stemmen.” 

“We hebben jaren gestreden om te mogen stemmen. Ik ben tegen de afschaffing van de stemplicht.”

Steve Vandenberghe (sp.a)

Ook Bredens burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a) is tegen de afschaffing. “Onze voorouders hebben jaren voor gestreden om te mogen gaan stemmen. Eén keer om de zes jaar de burgerplicht vervullen is niet te veel gevraagd. Kwetsbare gezinnen zullen sneller afhaken en dreigen door de afschaffing uit de boot te vallen.” Oudenburgs burgemeester Anthony Dumarey (Open Vld) juicht de afschaffing dan weer toe, omdat iedereen de vrije keuze moeten hebben om al dan niet te gaan stemmen. Veurns burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) tot slot is kritisch.  “Ik zal mijn huidige sjerp behouden. Is dit het signaal van de kiezer? Is dit het issue van het land? Of heeft één burgemeester van een grote stad het moeilijk met de tricolore sjerp?”

“Bij ons gaat nu él tien procent niet stemmen”, verdedigt burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) van Lo-Reninge de afschaffing van de opkomstplicht.
Benny Proot “Bij ons gaat nu él tien procent niet stemmen”, verdedigt burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) van Lo-Reninge de afschaffing van de opkomstplicht.
Burgemeester Bram Degrieck van De Panne  verwacht dat er minder proteststemmen zullen worden uitgebracht bij lokale verkiezingen. Dat vindt hij best.
Benny Proot Burgemeester Bram Degrieck van De Panne verwacht dat er minder proteststemmen zullen worden uitgebracht bij lokale verkiezingen. Dat vindt hij best.
“Schaf de opkomstplicht af voor alle verkiezingen”, vindt burgemeester Lies Laridon.
Foto Benny Proot “Schaf de opkomstplicht af voor alle verkiezingen”, vindt burgemeester Lies Laridon.
Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene wil het verplicht stemmen behouden.
Benny Proot Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene wil het verplicht stemmen behouden.
Oudenburgs burgemeester Anthony Dumarey juicht de afschaffing van de stemplicht toe.
Oudenburgs burgemeester Anthony Dumarey juicht de afschaffing van de stemplicht toe.
Peter Roose, burgemeester van Veurne, vindt de sjerpendiscussie absurd. “Is dit het issue van het land? Of van één burgemeester?”
Benny Proot Peter Roose, burgemeester van Veurne, vindt de sjerpendiscussie absurd. “Is dit het issue van het land? Of van één burgemeester?”
Koekelaars burgemeester Patrick Lansens wil het stemmen verplicht houden.
Benny Proot Koekelaars burgemeester Patrick Lansens wil het stemmen verplicht houden.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christian Delgoffe

    Zou dan ook van toepassing mogen zijn voor de onnodige regionale verkiezing !