Kerkhof mag eindelijk uibreiden met 214 plaatsen

In tien kubussen kan je urnen plaatsen. Later kunnen er nog kubussen bovenop gezet worden.
Foto Kos In tien kubussen kan je urnen plaatsen. Later kunnen er nog kubussen bovenop gezet worden.
Tegen eind volgend jaar moet de begraafplaats in De Panne uitgebreid zijn met 160 plaatsen voor urnen en 54 plaatsen voor kisten. "Het columbarium is zo vol dat we nu urnen plaatsen in tijdelijke torens." De werken kosten om en bij de 1,1 miljoen euro.

Het dossier rond de uitbreiding van de begraafplaats in De Panne sleept al een paar jaar aan maar is maandagavond tijdens de gemeenteraad toch goedgekeurd waardoor de werken volgens studiebureau Andy Malengier eind volgend jaar al klaar kunnen zijn. "Eerst plannen we tien kubussen en tien urnenkelders waarin alles samen tot 160 urnen geplaatst kunnen worden", licht schepen Johan Blieck (CD&Vplus) toe. "Het huidige columbarium is helemaal vol. We plaatsen de urnen nu in tijdelijke torens. Daarnaast plannen we in die eerste fase ook 54 plaatsen voor gewone kisten."


Het aantal crematies met bijzetting in het columbarium draait in De Panne de laatste jaren rond de dertig. Het aantal asverstrooiingen stijgt wel. In 2009 waren er 23 terwijl er in 2012 al 42 waren. "Het is daarom dat we ook een strooiweide voorzien in de uitbreiding", pikt Blieck nog in.

Plaats voor 66 kubussen

Dat de uitbreiding zo lang op zich liet wachten heeft onder meer te maken met het negatieve advies van de dienst Onroerend Erfgoed begin 2012. "We gaan het Artiestenpad net naast de begraafplaats iets te verleggen", gaat schepen Blieck verder. "De begraafplaats gaat iets naar omhoog. De muur klimt dan ook", vult Andy Malengier aan. "De kubussen komen langs de groene dreef.Op het einde van die dreef komt dan de strooiweide met zicht op het polderlandschap. Er is in die dreef ruimte voor 66 urnenkubussen maar in een eerste fase worden er tien geplaatst. Het is ook mogelijk om een tweede kubus erop te plaatsen dus het gemeentebestuur heeft zeker ruimte genoeg voor de komende decennia."


In een tweede en derde fase, waarvoor in deze legislatuur nog geen geld is uitgetrokken, komt er een afscheidsruimte en wordt de oude begraafplaats groener aangekleed. (GUS)