De Panne bant bedelaars uit centrum: “Als ze blijven, storten we hun bedelgeld op OCMW-rekening”

Bedelaars niet welkom in bepaalde zones in De Panne
iStock Bedelaars niet welkom in bepaalde zones in De Panne
Vooral in de Zeelaan in De Panne zie je steeds meer bedelaars. Daarom heeft de gemeenteraad een herwerkt politiereglement goedgekeurd dat bedelarij in bepaalde zones verbiedt.

“We krijgen klachten van zowel bezoekers, winkeliers als inwoners over bedelaars in het centrum van onze gemeente”, stelt schepen van Sociale Zaken Michèle Vandermeeren (ACT!E). “Als handelaars hen aanspreken, krijgen ze vaak een agressieve reactie terug. Momenteel gaat het om een viertal bedelaars. Tijdens de paasvakantie hebben we zelfs mensen gezien die in het kerkportaal overnachten, met alle hinder van dien. Daarom hebben we ons politiereglement herwerkt. In bepaalde zones is bedelen voortaan verboden. Het gaat om het commerciële centrum, maar ook bij het station, parkeerterreinen, evenementen, openbare markten, tramhaltes, begraafplaatsen, parken en speelterreinen is bedelen verboden.”

“Hoe gaan we tewerk? De eerstkomende dagen zal de politie gerichte controles doen, de bedelaars vriendelijk aanspreken en hen een informatiefolder geven met daarop de nieuwe richtlijnen. Als ze daarna blijven terugkomen, dan sturen we onze GAS-ambtenaren op pad om hen nog eens te ontmoedigen te bedelen op plaatsen waar dat niet mag. Bij hardleerse mensen zullen we uiteindelijk hun bedelgeld op de rekening van het OCMW storten. We streven naar een mensvriendelijk beleid, maar het probleem moet binnen de perken blijven. Bedelaars zijn uiteraard ook mensen en zo zullen we ze behandelen. Ze moeten wel het reglement naleven.”

Het aangepaste reglement moet nog naar de provincie waarop een openbaar onderzoek van één maand volgt. In afwachting mag de gemeente De Panne volgens Vandermeeren het reglement wel al toepassen. Bij de stemming in de gemeenteraad onthield DAS zich, omdat de partij twijfels heeft bij de wettelijkheid van het reglement. De oppositiepartij wil ook iets doen tegen de aanwezigheid van bedelaars, maar dan met een wettelijk instrument.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Basswood Ives Vanderlinden Yves

  Overal repressie nergens gerechtigheid! Pure schande en met hedendaagse beleid en aanpassingen van wetten op nationaal vlak zullen er enkel maar bijkomen. Wat als u het ooit bent?

 • Saskia De ceuster

  Dus overal waar toeristen/veel mensen komen, wordt bedelen verboden??!!! Zegt dan gewoon dat t overal verboden is hè... ge zijt toch ni verplicht iets te geven as ge niet wilt!

 • Annick van Acker

  Ben zelf dakloos geweest maar heb me tikd niet besteed aan bedelen maar heb daar in plaats gezocht achter woonst

 • Veronique Vermeulen

  Geef ze dan onderdak en hulp maar niet de profiteurs enkel die die eruit willen want niet iedereen is gewild dakloos ..

 • Didi Bellens

  Inderdaad Joannes, ben volledig akkoord. Als je gaat bedelen dan mag je ook niets ontvangen als dop/RVA.