Burgemeester De Panne: “Dit is beangstigend. Inwoners, blijf weg van de drukste plaatsen”

Luchtbeeld van het strand van De Panne op zaterdag 8 augustus.
BELGA Luchtbeeld van het strand van De Panne op zaterdag 8 augustus.
Waarnemend burgemeester Wim Janssens (ACT!E) vindt het beangstigd hoe druk het is aan de kust. Hij geeft zijn inwoners de raad om weg te blijven van de toeristische plaatsen. Hij roept de gouverneur op om een standpunt in te nemen over het al dan niet verbieden van dagjestoeristen langs de hele kust.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Zaterdag werd De Panne overspoeld door duizenden mensen die verfrissing en plezier zochten in onze gemeente”, stelt Janssens vast. “Gelukkig waren er geen grote incidenten, maar het is toch beangstigend. Ik geef de raad om als inwoner de komende dagen niet naar de drukste plaatsen te gaan als je er niet moet zijn of als je je bezoek kan uitstellen. We zullen wat geduld moeten hebben want De Panne is vol. De job van onze lokale politie en de Safe Summer-coaches is intensief. Ze blijven voortdoen ondanks de verwijten die ze vaak naar hun oren geslingerd krijgen. Als ik de beelden van de vechtpartij in Blankenberge zie, besef ik hoe snel het uit de hand kan lopen. Sommige kustgemeenten sluiten de toegang voor dagjesmensen af. Dan kan een oplossing zijn om de rust terug te brengen. Het kan echter enkel werken als dat verbod geldt voor de volledige kust, anders wordt het probleem verlegd. De gouverneur moet daarover een standpunt innemen.”

Geen volledige afsluiting

Waarnemend gouverneur Anne Maertens op haar beurt liet al weten dat ze de kust niet volledig zal afsluiten voor dagjestoeristen. Deze voormiddag heeft ze een overleg gepland. Zondag raadt de gemeente De Panne iedereen af om naar de kustgemeente te komen. Het is er al druk van ‘s morgens.  “We hopen je op een andere, kalmere dag terug te mogen verwelkomen”, luidt het bij het bestuur.

Koksijde en Nieuwpoort nemen voorlopig geen extra maatregelen. “Ik wandel momenteel op het strand en de drukte valt goed mee”, reageert Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) zondagmiddag. “We stellen vast dat de toeristen de mondmaskers dragen op de Zeedijk en in het commerciële centrum.” 

De medewerkers van de technische dienst waren tot laat zaterdagavond bezig om het strand weer proper ter krijgen voor een nieuwe drukke dag.
Janssens De medewerkers van de technische dienst waren tot laat zaterdagavond bezig om het strand weer proper ter krijgen voor een nieuwe drukke dag.