82-jarige riskeert vier jaar cel voor verkrachting van jongen met mentale achterstand

De man diende zich voor de rechtbank van Veurne te verantwoorden, maar was niet aanwezig op het proces door een staking van het gevangenispersoneel.
JHM De man diende zich voor de rechtbank van Veurne te verantwoorden, maar was niet aanwezig op het proces door een staking van het gevangenispersoneel.
Een 82-jarige man uit De Panne riskeert vier jaar gevangenisstraf voor verkrachting en aanranding van een jongere met een mentale en emotionele achterstand. De jongen werd onder voorlopig bewindvoering gezet omdat hij niet wilsbekwaam was, maar toch bleef de bejaarde man afspreken om seksuele betrekkingen te hebben. De tachtiger moest zich dinsdagmorgen voor de rechtbank te verantwoorden, maar was niet aanwezig op zijn proces door een staking van de cipiers.

De man leerde de jongen uit Middelkerke - toen nog 17 jaar - kennen in 2015 via het internet. Er volgden persoonlijke contacten en seksuele betrekkingen. Volgens de procureur had de jongen nog de postuur van een minderjarige en was er bovendien een zware mentale achterstand. Maar intussen was hij meerderjarig en kon hij gaan en staan waar hij wilde. Uiteindelijk werd de jongen, met tevens een problematische thuissituatie, onder voorlopig bewindvoering gezet omwille van zijn kwetsbare persoonlijkheid. Dat werd door de politie ook kenbaar gemaakt aan de 82-jarige, opdat het seksueel contact zou stoppen.

21 dagen spoorloos

Maar volgens het openbaar ministerie en de bewindvoerder bleef de man afspreken met de jongen, die tot dertig keer vermist opgegeven werd nadat hij thuis wegliep. De 82-jarige ging hem meermaals oppikken in Middelkerke en stelde de jongen tevreden met geld, kledij en spullen. Tussen 23 december 2018 en 13 januari dit jaar was de jongeman zelfs de hele tijd spoorloos. Later werd bevestigd dat hij meermaals bij de 82-jarige verbleef. Uiteindelijk kwam het tot een audiovisueel verhoor waarbij de jongen getuigde over anale penetratie tijdens zijn slaap. De man uit De Panne werd opgepakt in maart van dit jaar en aangehouden voor verkrachting en aanranding.

“Ene zedenzaak is de andere niet”

De advocaat van de beklaagde, Frank Scheerlinck, was niet te spreken over de werking van justitie. “Er wordt vier jaar cel gevorderd, maar mijn cliënt kan niet overgebracht worden naar zijn proces door een staking van de cipiers. Willen we het audiovisueel verhoor bekijken, dan zit er geen geluid bij de video. Ik heb niet eens een psychiatrisch verslag verkregen. Hoe kan u een oordeel vellen terwijl dit onderzoek op niets trekt?”, aldus een gefrustreerde meester Scheerlinck. Hij besloot om toch te pleiten na contact met zijn cliënt. “De man hield zijn geaardheid heel lang verborgen en kwam pas op respectabele leeftijd uit de kast. De ene zedenzaak is de andere niet. De bezorgdheid om de situatie is niet onterecht, maar nooit was er enige dwang mee gemoeid”, pleitte de advocaat. Hij betwistte de tenlastelegging verkrachting, omdat hij niet geloofde dat iemand wakker wordt tijdens een verkrachting en vervolgens weer indommelt. Aanranding betwistte Scheerlinck. Hij vroeg om celstraf met uitstel, gezien de leeftijd van zijn cliënt. Vonnis 28 mei.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Verstappen Martine

    één woord: WALGELIJK