66 meisjes geëvacueerd van kamp door stormweer: “Slaaptenten waaiden weg en fouriertent stortte in”

Vrijdagmorgen werd de schade opgemeten. De ravage was groot, maar intussen staan de tenten alweer recht.
Bart Boterman Vrijdagmorgen werd de schade opgemeten. De ravage was groot, maar intussen staan de tenten alweer recht.
In Adinkerke zijn donderdagavond 66 meisjesscouts van Sint-Theresia uit Edegem geëvacueerd door stormweer. “Plots begonnen onze slaaptenten weg te waaien en stortte de fouriertent volledig in”, getuigt hoofdleidster Sara Hendrickx. De kinderen en jongeren werden door politie, brandweer en de burgemeester zelf overgebracht naar het gemeenschapshuis in Adinkerke. “Gelukkig zijn we erg goed opgevangen en kan ons kamp blijven doorgaan", aldus de hoofdleidster.

De 66 meisjesscouts van Sint-Theresia uit Edegem, allen tussen de tien en zestien jaar,  zijn sinds 15 juli op kamp in Adinkerke en blijven nog tot 31 juli. Maar donderdag dreigde het zomerkamp in een ramp uit te draaien. Er brak een hevig onweer los boven hun kampplaats in de Veldstraat, met bliksemschichten, felle windstoten en hevige stortbuien. “Eerst begonnen de piketten van de kleine tenten los te komen. Enkele minuten later waren al heel wat slaaptenten weggewaaid en stonden we in de gietende regen. Toen plots ook onze fouriertent instortte, hebben we de hulpdiensten gebeld. We konden de situatie niet meer de baas”, getuigt hoofdleidster Sara Hendrickx (22). 

Grote paniek

“Vooral bij de jongsten was er veel paniek. Sommigen waren echt bang. Maar we zijn enorm opgezet met hoe snel de brandweer, politie en de burgemeester ons hebben geholpen”, gaat ze verder. “Eerst zijn de jongsten onder ons meegenomen naar het gemeenschapshuis van Adinkerke, mee met politiewagens, brandweerwagens en auto’s van de leidsters. Zelfs de burgemeester van De Panne (Bram Degrieck, red.) is verschillende keren heen en weer gereden met zijn auto om iedereen over te brengen. We zijn echt goed opgevangen aldaar. Er is gelukkig niemand gewond geraakt”, aldus hoofdleidster Sara. 

De meisjesscouts werden opgevangen in het gemeenschapshuis in Adinkerke en maakten er gezien de omstandigheden toch nog een leuke avond van.
Bart Boterman De meisjesscouts werden opgevangen in het gemeenschapshuis in Adinkerke en maakten er gezien de omstandigheden toch nog een leuke avond van.

Kamp kan doorgaan

“Eens we allemaal geïnstalleerd waren in het gemeenschapshuis, hebben we er nog het beste van gemaakt. Iedereen was gekalmeerd en we hadden natuurlijk wel iets om over te praten", aldus Sara. Ze kregen er ook de nodige drank en eten. Vrijdagmorgen zijn de scoutsleden de schade gaan opmeten. “Heel wat van onze tenten zijn ingestort, maar gelukkig kan het kamp doorgaan. Er resten ons nog vijf dagen, waarvan we optimaal zullen genieten. Intussen staan onze tenten alweer recht, maar extra stevig. We hebben de ouders ook ingelicht over wat er is gebeurd en hoe we goed werden opgevangen”, voegt Sara Hendrickx nog toe. 

Volgens burgemeester van De Panne Bram Degrieck (Het Plan -B) hebben de leidsters goed gehandeld om snel de hulpdiensten te bellen en is de evacuatie daardoor ook erg vlot en gecoördineerd verlopen. “Ik ben opgelucht dat er geen gewonden zijn gevallen en de paniek snel voorbij was”, aldus Degrieck. 

Vrijdagmorgen werd de schade opgemeten. De ravage was groot, maar intussen staan de tenten alweer recht.
Bart Boterman Vrijdagmorgen werd de schade opgemeten. De ravage was groot, maar intussen staan de tenten alweer recht.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • RIK DE BREUKER

    Mooi opgelost, fijne vakantie nog!!!