500 ‘gestolen’ foto’s van Maurice zijn meegenomen door twee medewerkers, nu stapt 87-jarige boos uit vissersmuseum

Maurice Velghe (87) stapt uit het museum waar hij jaren vrijwillig heeft gewerkt.
Benny Proot Maurice Velghe (87) stapt uit het museum waar hij jaren vrijwillig heeft gewerkt.
Het mysterie van de fotodiefstal in het vissersmuseum in de Kasteelstraat in De Panne is opgelost. Twee vrijwillige medewerkers hadden ze meegenomen. Maurice Velghe (87) is er het hart van in en stapt uit het museum.

Zondag stelde Maurice Velghe uit De Panne vast dat zijn 500 foto’s over het visserijverleden gestolen waren uit het museum, ingericht in een vroegere viswinkel met loods en dat door vrijwilligers wordt opengehouden. Gelukkig waren het replica’s, maar Maurice vond het toch spijtig, want hij had veel tijd gestopt in het uitvergroten van alle foto’s. “Ik had al een vermoeden dat die twee vrijwilligers de foto’s hadden meegenomen, want ze waren zondag de laatste personen die ik had gezien”, vertelt Maurice. 

‘O je i je rik geschoten ziet va je eigen volk, ist tied da je de stove ut trekt’, zegt een oud West-Vlaamse gezegde. Ik stop dus met het museum

Maurice Velghe (87)

“Ik kon hen echter niet bereiken, noch telefonisch, noch toen ik bij hen aanbelde. Gisteren spotte ik hen in het vissersmuseum recht over mijn huis. Toen ik hen aansprak over de foto’s zeiden ze me dat ze ze niet gestolen hadden, maar beveiligd, net omdat ze bang waren dat ik ze zou meenemen. Ze drukten me op het hart dat de foto’s zullen terugkeren. Wat me het meeste pijn doet? Die twee beweren dat ik de oorzaak ben van het probleem en dat ik de vereniging om zeep help. En dat na alles wat ik ervoor gedaan heb. Deze week heb ik de rest van mijn voorwerpen en gereedschap, die ik in bruikleen had gegeven, terug uit het museum gehaald en veilig bij mij thuis opgeborgen. Ik wil dit niet nog eens meemaken. ‘O je i je rik geschoten ziet va je eigen volk, ist tied da je de stove ut trekt’, zegt een oud West-Vlaamse gezegde. Ik stap dus uit het museum.”

De gemeente laat weten dat ze met alle partijen overlegt.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • PHILIPPE LEEMANS

    lijkt wel de kampioenen

  • Guido Sepelie

    Jammer dat dit mooie initiatief op deze wijze zou (moeten) stoppen. Misschien kan de gemeente een bemiddelaar aanstellen om de plooien in de vereniging weer glad te strijken. Voor zover dat nog niet geschied is, zijn duidelijke afspraken, op papier gezet, een vereiste om dit soort strapatsen te vermijden. Tijd voor verzoening!