De Mast: nieuw jaar, nieuwe naam en een groot feest

SCHOOL HEET VOORTAAN NAUTICA VIJF ANDERE CAMPUSSEN VAREN ONDER VLAG VAN '3MASTER'

Voor de leerlingen van de voormalige school De Mast in Merksplas was het een buitengewone eerste schooldag, want de nieuwe naam van hun school is onthuld. Voortaan heet de school Nautica, het nieuw logo is een driemaster. "Omdat we iedereen aan boord willen houden", zegt de directrice.

De eerste schooldag zag er voor de 130 leerlingen van buitengewone school Nautica heel apart uit. Nadat de schooldirectie de nieuwe naam had bekendgemaakt, kregen de leerlingen tien opdrachten van Geena Lisa, de presentatrice van het vroegere tv-programma Fata Morgana op één. Het was de bedoeling om de nieuwe naam zo snel mogelijk wereldkundig te maken. "Onze nieuwe naam Nautica bevat een aantal letters van het woord autisme. Je moet weten dat we hier in Merksplas aan normaal begaafde kinderen met een autismespectrumstoornis lesgeven", vertelt directrice Bie Van Gelder. "We begonnen tien jaar geleden. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk en daarom ook voor een nieuwe naam."

De school vroeg Geena Lisa om op de eerste schooldag een Fata Morgana te organiseren. De leerlingen van elke klas konden zoals in het vroegere succesrijke tv-programma sterren verdienen door opdrachten te vervullen.

Bovendien kregen alle leerlingen de kans om deel te nemen aan een ballonwedstrijd. "Als je ballon ver weg vliegt, maak je kans op een mooie prijs", lachte Thijs ,die op Nautica aan zijn eerste schooldag bezig was. "Ik vind dit wel een leuke manier om de eerste schooldag te starten. Zo moeten we niet meteen in onze boeken duiken."

Thijs' klasgenoot Seppe was nog niet helemaal klaar voor de terugkeer naar de schoolbanken. "Ik vind het wel jammer dat de vakantie gedaan is, ja, maar dit is ook zeker wel leuk. Wat ik van de nieuwe schoolnaam vind? Ik zal er net als iedereen aan moeten wennen", reageert Seppe, die eveneens start in het eerste middelbaar.

Tien sterren

Nadat alle opdrachten succesvol volbracht waren, kreeg de school van Geena Lisa tien sterren uitgereikt. Nautica is dus van meet af aan een tiensterrenschool.

"Zo gaan we het doen", zegt deze leerling.
ton wiggenraad "Zo gaan we het doen", zegt deze leerling.
Geena Lisa kijkt hoe de leerlingen de opdrachten uitvoeren.
ton wiggenraad Geena Lisa kijkt hoe de leerlingen de opdrachten uitvoeren.
De leerlingen van Nautica namen deel aan een ballonnenwedstrijd.
ton wiggenraad De leerlingen van Nautica namen deel aan een ballonnenwedstrijd.