VIDEO: Virtual reality doet kinderen in Zeepreventorium even hun pijn vergeten: “Zo mooi! Ik zie alleen maar water en zeesterren”

Met virtual reality even je pijn vergeten? Megan (8), een van de kinderen in het Zeepreventorium in De Haan, kent er alles van. “Als ik naar beneden kijk, zie ik alleen water en zeesterren. De bril helpt echt om geen pijn te voelen.”

In het Zeepreventorium verblijven 180 kinderen met diverse chronische aandoeningen. De meeste patiënten ervaren acute of chronische pijn. “Er bestaan verscheidene afleidingstechnieken voor kinderen met acute of chronische pijn. Zo zetten we ook al robot Zora in, blijken de iPad of televisie goede middelen, spelen we met een handpop of praten we gewoon met het kind. En nu hebben we met de VR-bril een extra hulpmiddel. Het grote verschil met de andere afleidingstechnieken is dat het kind niet zomaar kijkt naar een plek. Door de VR-bril krijgen je hersenen het gevoel dat je effectief op een andere plaats bent, waardoor het effect veel sterker is”, licht dokter Ann De Guchtenaere toe. 

De VR-bril van het Zeepreventorium neemt je onder andere mee naar een prachtige onderwaterwereld.
RV De VR-bril van het Zeepreventorium neemt je onder andere mee naar een prachtige onderwaterwereld.

De VR-bril heeft heel wat voordelen. “Veel patiënten hebben vaak al veel meegemaakt in ziekenhuizen en zijn angstig over wat hen te wachten staat tijdens de noodzakelijke behandelingen, zoals prikken, verzorgen van brandwonden… Als we voor de start van de behandeling de bril opzetten, worden heel wat prikkels weggenomen. Zo zien ze niet hoe alles klaargezet wordt en kunnen ze er niet door afgeschrikt worden.”

“De bril helpt om geen pijn te voelen", vertelt Megan
Benny Proot “De bril helpt om geen pijn te voelen", vertelt Megan

Voor de Sedakit, zoals de VR-bril van het Belgische bedrijf Oncomfort heet, bestaan meerdere applicaties. De bril neemt de kinderen mee op een ontspannende reis. De omgeving is best indrukwekkend. Ze zien decors die als een film getoond worden: de ruimte, de oceaan… Een rustige stem begeleidt hen, waardoor de kinderen vanzelf rust en dus minder pijn ervaren. 

De 8-jarige Megan is intussen sinds oktober fan. “Met die bril zit ik helemaal in mijn fantasie. Ik zie mezelf niet meer. Als ik naar beneden kijk, zie ik alleen water en zeesterren. Er is ook een walvis. De bril helpt echt om geen pijn te voelen”, vertelt het meisje.

De VR-bril wordt niet enkel gebruikt vlak voor behandelingen, maar ook om kinderen met chronische pijn te helpen tijdens hun behandeling. “De kinderen krijgen relaxatieoefeningen, waardoor de angst ook afneemt. Ze volgen bijvoorbeeld een walvis en er wordt met een rustgevende stem uitleg gegeven. De bedoeling is dat ze via de bril niet alleen de relaxatieoefeningen doen, maar ook aanleren, zodat ze die in de toekomst zelf kunnen gebruiken”, aldus dokter Ann De Guchtenaere.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.