Vandaele: “Hoge onkostenvergoeding voor OCMW-voorzitter bestaat al 20 jaar, maar wordt nu afgeschaft”

Marleen Schillewaert.
RV Marleen Schillewaert.
Burgemeester van De Haan Wilfried Vandaele (OPEN & N-VA) laat de kilometervergoeding voor de OCMW-voorzitter aanpassen.  

Ex-burgemeester Peter Breemersch (Bewust) kaartte donderdag op de gemeenteraad aan dat voormalig OCMW-voorzitter Marleen Schillewaert in zes jaar tijd 11.000 euro zou gekregen hebben, terwijl de schepenen niets tot 4.000 euro ontvingen. Op de gemeenteraad zei Vandaele dat hij het zou uitzoeken, en dat deed hij intussen ook. “De regeling bestaat al 20 jaar. Op 22 maart 1999 besliste de toenmalige OCMW-raad dat de voorzitter per kwartaal een forfaitaire vergoeding zou krijgen voor het gebruik van de eigen auto in de uitoefening van het ambt van OCMW-voorzitter. Die regeling is nooit aangepast of afgeschaft”, zegt Vandaele. Dat zal de huidige meerderheid nu wel doen. “De vroegere OCMW-voorzitter maakt tegenwoordig door een aanpassing van het decreet deel uit van het schepencollege. Het is dan ook logisch dat de gewone regeling voor vergoedingen van kosten op iedereen van toepassing is. Die regeling bestaat erin dat schepenen die voor hun ambt verplaatsingen doen, met het openbaar vervoer of met de auto, die kosten kunnen terugvragen aan de hand van bewijsstukken.”

Vreemd

Vandaele vond het weliswaar ook vreemd dat Breemersch in de voorbije zes jaar zelf niet heeft ingegrepen. “Hij had de voorbije zes jaar met zijn groep Bewust niet alleen de volstrekte meerderheid, maar was ook zelf zes jaar lang bevoegd voor financiën. Hij heeft daar in al die jaren nooit iets over gezegd of aan gedaan.”

Marleen Schillewaert gaat akkoord met de nieuwe regeling. “Ik heb er geen enkel probleem mee om mijn verplaatsingskosten te bewijzen. Ook in het verleden kon ik elke verreden kilometer trouwens verantwoorden, want ik deed echt veel verplaatsingen in mijn ambt van OCMW-voorzitter. En als ik ergens met de ambtenaren naartoe moest, reden die doorgaans ook met mij mee.”

Breemersch twijfelt aan de uitleg van Vandaele. “Ik baseer mij op het huishoudelijk reglement van het ocmw dat van toepassing was gedurende de periode 2013-2018. Daarin staat het vermeld dat ieder raadslid (ook de voorzitter is raadslid) zijn kosten kan terugvorderen mits voorlegging van de bewijsstukken. Wat is een besluit van 1999 nog tel als je dit bovenstaand huishoudelijk reglement goedkeurt?”




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.