Tramverkeer aan zee volledig stilgelegd door extreme hitte: “Brandweer deelt water uit aan wachtende reizigers”

Er rijden door de extreme hitte geen kusttrams.
Foto Benny Proot Er rijden door de extreme hitte geen kusttrams.
Door de extreme hitte werd de kusttram donderdagnamiddag over de hele lijn stilgelegd en vervangen door busbediening. “In eerste instantie werd beslist de trams trager te laten rijden. Maar de vertragingen namen daardoor té sterk toe. We konden de veiligheid niet meer garanderen”, zegt Sonja Loos van De Lijn. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Over het hele land waren er problemen met spoorverbindingen. De hitte zorgde voor zware problemen aan de bovenleidingen. Zo stonden verschillende NMBS-treinen en een Thalys lange tijd noodgedwongen stil. Voor de kusttram was dat vooral het geval in De Haan. “Ter hoogte van Vosseslag is de bovenleiding daar naar beneden gekomen”, zegt Sonja Loos. “Daardoor was de kusttramlijn flink verstoord. Tussen De Haan Zwarte Kiezel en Oostende Station reden aanvankelijk pendelbussen. Op de trajecten waar de kusttram wel nog reed, doken er door de hitte echter ook steeds meer problemen op met de rijdraad en reden de trams aanvankelijk aan lage snelheid. Dat alles samen maakte dat de reizigers dienden rekening te houden met grote vertragingen.”

Water aan tramhalte

Vanwege de lange wachttijden in combinatie met de tropische temperaturen en de grote drukte aan de kust bedeelde de brandweer water onder de wachtende reizigers aan de tramhalte. Er wordt volop gewerkt aan de herstelling van de bovenleiding, maar het is niet duidelijk hoe lang dat zal duren. Wellicht zal het euvel pas vrijdagochtend opgelost zijn. De schade kan namelijk pas opgemeten worden nadat de temperaturen gezakt zijn. 

Stilgelegd

In de loop der uren doken er echter nog meer problemen met de bovenleiding of andere technische problemen op. “Daardoor namen de vertragingen natuurlijk verder toe”, zegt Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn. “Uiteindelijk werd beslist het verkeer over het hele traject stil te leggen.” Er werden pendelbussen ingelegd. In De Haan werd ook het gemeentelijk noodplan afgekondigd. De brandweer deelde water uit aan gestrande reizigers, maar uiteindelijk was dat probleem snel opgelost. De Lijn stelde alles in het werk om de reizigers alsnog op hun bestemming te krijgen met bussen. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patty de Pauw

    welkom in het land van de prutsers