Retro Sur Mer blikt terug op geslaagde editie met maar liefst 45.000 bezoekers

Guido Valcke (midden) won tijdens Retro Sur Mer een prijs met zijn unieke Studebaker. Het festival zelf lokte zo'n 45.000 bezoekers.
Retro Sur Mer Guido Valcke (midden) won tijdens Retro Sur Mer een prijs met zijn unieke Studebaker. Het festival zelf lokte zo'n 45.000 bezoekers.
De derde editie van Retro Sur Mer was een schot in de roos, ondanks het mindere weer. Het festival werd gekruid met een prijs voor een unieke Studebaker. 

Retro Sur Mer bracht bezoekers terug naar de jaren vijftig en zestig, met oldtimers, retrokermis, animatie, een vintage markt en heel veel muziek met onder andere Radio Modern, Sjockfestival, Rockabillyday en Guy De Pré. “Vorig jaar stond er één tent en een kiosk, maar dit jaar hebben we geen risico’s genomen en twee tenten neergezet op De Rotonde”; vertelt projectmanager Kurt Frederickx van House of Entertainment. “Dat bleek de beste beslissing te zijn, want vrijdag vonden de mensen er verkoeling en zaten we in de naweeën van de hittegolf. Zaterdag sloeg het weer om en was er dreigend noodweer. In overleg met de gemeente hebben we alles toch laten plaatsvinden. Ondanks enkele regenbuien stond er veel volk voor het podium en in de tenten tijdens onder meer de schitterende dj-set van Guy De Pré, bekend als presentator van het programma De Pré Historie op Radio 2. Zondag schreven we geschiedenis en vonden meer dan 25.000 mensen de weg naar ons festival. In totaal noteren we een opkomst van zo’n 45.000 bezoekers.”

Guido Valcke (midden) won tijdens Retro Sur Mer een prijs met zijn unieke Studebaker. Het festival zelf lokte zo'n 45.000 bezoekers.
Retro Sur Mer Guido Valcke (midden) won tijdens Retro Sur Mer een prijs met zijn unieke Studebaker. Het festival zelf lokte zo'n 45.000 bezoekers.

Unieke Studebaker

Voor Beernemenaar Guido Valcke werd het een bijzondere middag, want hij won met zijn unieke Studebaker Commander Convertible ‘De Grote Prijs Guy De Pré’, de prijs voor mooiste oldtimer. “Het was een moeilijke keuze. Ik zag op de dijk heel wat Porches, Opels en andere Europese merken. Na lang en rijp beraad werd het de donkerrode Studebaker. Ik ben toch al even met auto’s en oldtimers bezig, maar zo’n wagen heb ik nog nooit in mijn leven gezien. Hij is zeer zeldzaam en in Europa zijn er weinig exemplaren van in omloop”, aldus De Pré. Guido Valcke was overdonderd. “Hij heeft 20 jaar in een museum gestaan in Las Vegas. Op een bepaald moment ontdekte ik hem op het internet en nam ik contact op met de verkoper. Ik heb hem nu drie maanden en het is de eerste keer dat ik ermee naar buiten kom. Ik heb verschillende oldtimers, maar dit is het pronkstuk van de collectie. Er zit een nieuwe kabelboom in, nieuwe remmen en de komende maanden restaureer ik hem verder. Zoals hij hier staat, gaat de waarde richting de 30.000 euro, maar nu ik die prijs gewonnen heb, is hij zeker al gestegen in waarde.”

Familiefestival

De derde editie van Retro Sur Mer was meteen ook dé grote doorbraak. De organisatie is dan ook tevreden. “We zijn uitgegroeid tot een familiefestival en een totaalbeleving voor wie houdt van de nostalgische sfeer van de jaren 50 en 60”, zegt Ben Mouling namens organisator Radar Events. “Met een straatlengte voorsprong blijft Retro Sur Mer het grootste en populairste ‘gratis’ retro en vintage festival van de Benelux.” Op 14 en 15 september kan je in Antwerpen terecht voor de eerste editie van Retro Antwerpen en in 2020 komt er een vierde editie van Retro Sur Mer naar Wenduine.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • lemmens wouter

    Wat een gezeur over opkomst en het zgn wildparkeren. Even aan de ROI gedacht ?. Wees blij met zo een succesvol evenement.

  • RONNY DE PETTER

    Zeer goed, voor de dagtoeristen en minder voor anderen.

  • dirk van den broecke

    tjah en het wildparkeren nemen we er maar bij , wenduine / de haan is daar totaal niet voor voorzien voor een dergelijke massa !