Niet alleen voor tweedeverblijvers

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DE HAAN

Aan de Grotestraat komt een gloednieuwe verkaveling.
Benny Proot Aan de Grotestraat komt een gloednieuwe verkaveling.
De Haan voelt net als andere kustgemeenten dat de woningprijzen blijven stijgen vanwege de vele tweedeverblijvers. Als je in een verkaveling wil wonen, moet je je in De Haan nu al domiciliëren, maar is dat voldoende?

Volgens Wilfried Vandaele van Open & N-VA werden er in het verleden al heel wat maatregelen getroffen. "In de toekomst moeten we durven om als gemeentebestuur extra eigen voorwaarden op te leggen. Maar daarvoor moet je als politicus haar op je tanden hebben. De gemeente zou ook zelf een actieve regisseursrol op zich kunnen nemen om betaalbare kavels aan te bieden", aldus Vandaele.


Ook huidig burgemeester Peter Breemersch (Bewust) vindt dat er al heel wat werk gebeurd is. "Door domiciliëring te verplichten in nieuwe verkavelingen is er al veel vooruitgang geboekt", aldus Breemersch. "We willen nu nog de mogelijkheid onderzoeken om renovatiepremies in te voeren."


Eventuele oplossingen volgens anders:beter zijn een domicilieplicht, grond in erfpacht geven, het opkopen van oude gebouwen door de gemeente en dan direct doorverkopen zonder winst aan bewoners.


Vooruit! wil ook bouwgrond van de gemeente in erfpacht geven aan jonge gezinnen met eventuele mogelijkheid tot latere aankoop van de grond. "Ook de onroerende voorheffing kan voor een bepaalde periode voor specifieke doelgroepen kwijtgescholden worden", klinkt het nog bij Vooruit!. "We moeten ook in onze ruimtelijke uitvoeringsplannen gemeenschappelijk wonen mogelijk maken, bijvoorbeeld inde vorm van cohousing of kangoeroewonen", zegt lijsttrekker Marleen De Soete nog. (LBB)