Nicky start Hoplr in Klemskerke: “Online platform voor buren om nieuwtjes en initiatieven te delen”

Nicky Moreel richtte een hoplr-netwerk op in De Haan
LBB Nicky Moreel richtte een hoplr-netwerk op in De Haan
In verschillende steden en gemeenten werd Hoplr geïntroduceerd om mensen in contact te brengen met hun buren. Nicky Moreel verhuisde in november naar De Haan en lanceerde nu op eigen initiatief een Hoplr-netwerk voor Klemskerke.

Nicky Moreel (29) en zijn vriendin Jessica Vandenberghe (31) woonden de voorbije jaren in Brugge, maar verhuisden in november vorig jaar met dochter Louise (2,5 jaar) naar De Haan. In Brugge was hij aangesloten bij Hoplr, een privaat sociale netwerk voor je buurt. “Dat systeem werkte heel goed. Na de inbrakenplaag in de concessie zag ik dat er hier nog geen Hoplr was en heb ik zelf het initiatief genomen om zo’n netwerk op te starten voor de buurt hier. In Brugge kregen inwoners via Hoplr immers vaak meldingen als er iets verdachts werd opgemerkt in de wijk, of als er inbraken waren”, zegt Nicky. Hij hoopt vooral om het sociaal contact in de buurt op te krikken. “Het is moeilijk als nieuwe inwoner om contact te leggen. Ik ben zelf opgegroeid in Zuienkerke en daar kende iedereen elkaar. Ik vond dat heel leuk. Je leert wel mensen kennen via sportclubs, maar dat blijft beperkt tot de mensen van die sportclub. Het zou leuk zijn als je bij de bakker staat dat je eens een praatje kan slaan met de mensen uit je buurt. Er is heel wat eenzaamheid, maar veel mensen durven daar niet over praten.”

Buurtfeest

Je kan een netwerk opstarten vanaf 1.500 inwoners. “De zone loopt vanaf het rondpunt op de Nieuwe Steenweg met de Lindenlaan tot aan de Koninklijke Baan en tot aan het kruispunt van de Grotestraat met Warvinge. De concessie is er bewust niet bij omdat hier heel wat tweede verblijven en handelszaken zijn. Het is ook de bedoeling dat het gaat om mensen uit dezelfde buurt. Via Hoplr kan je immers doorgeven dat je huisdier vermist is of dat je een babysit zoekt. Ook als er een buurtfeest georganiseerd wordt is dit het ideale platform. Je kan zelfs nog een aparte groep aanmaken per straat. Verder kan het ook nuttig zijn op vlak van inbraakpreventie of verkeersmeldingen als er werken of wielerwedstrijden aankomen, waardoor de straten afgesloten worden”, vertelt Nicky. 

Nieuwtjes

Momenteel zijn, met een minimum aan reclame, zo’n 31 bewoners aangesloten. “Ik krijg binnenkort 1.500 brieven via Hoplr om te verspreiden in de buurt. De brieven zijn op naam. Iedereen krijgt een unieke code waarmee ze kunnen inloggen op het netwerk. Mensen uit andere wijken geraken er zo niet op. Als zij een netwerk willen in hun buurt, moeten ze dat zelf opstarten of misschien kan de gemeente initiatief nemen. Ik zet voorlopig zelf elke dag één of twee berichten in de groep. Dat gaat over mededelingen van de gemeente of de politie. In principe kunnen zij ook zelf toegang vragen om bewoners op de hoogte te brengen van activiteiten of meldingen. Er is ook een lokale bedrijvengids. Er is geen reclame, maar lokale zaken kunnen hun activiteiten wel toevoegen.”

Burgemeester Wilfried Vandaele vindt het een goed initiatief. “Prima dat mensen zo’n netwerk opstarten. Maar ik denk dat het juist sterker is dat buurtbewoners dat zelf doen. We kunnen het project in Klemskerke als proefproject bekijken en zien hoe het loopt”, aldus Vandaele. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.