Na fatale valpartij met fiets redt Thibault (20) zeven levens als orgaandonor: “Het geeft ons als familie troost”

Thibault Joncheere was een geliefde student en een sportman.
Foto RV Thibault Joncheere was een geliefde student en een sportman.
De 20-jarige Thibault Joncheere uit Wenduine, die stierf bij een fietsongeval, heeft als orgaandonor zeven andere mensen gered – zelfs een jong kindje. «Hij leeft zo verder, ook in verscheidene landen. Dat geeft ons troost», zegt Marc Joncheere, de papa van de geliefde student sportwetenschappen aan de Gentse universiteit.

De noodlottige val die Thibault maakte, dateert van de nacht van 20 op 21 februari. Hij reed toen alleen met zijn fiets op de Kortrijksesteenweg in Gent en kwam er om onduidelijke reden rond 1 uur ten val. Bij het ongeval waren geen voertuigen betrokken. Wellicht maakte de twintiger een slecht manoeuvre. “Wat er hem precies overkomen is, weten we ook niet”, zucht papa Marc. “Misschien is hij gevallen op de trambedding? In ieder geval is hij erg slecht gevallen, op zijn hoofd. Hij liep daarbij een schedelbreuk en hersenbloeding op. Hij belandde meteen in coma. We wisten dus meteen dat het heel ernstig was. Maar we zijn blijven hopen, we konden ook niets anders doen. In het ziekenhuis werden we gelukkig heel goed omringd en kregen we de nodige bijstand én de juiste uitleg. Tot we op 23 februari dat telefoontje kregen: Thibault had het niet gehaald.”

Thibault was ook een gepassioneerd surfer
foto RV Thibault was ook een gepassioneerd surfer

 Fitte sportman

Na het overlijden van Thibault kwam de vraag tot orgaandonatie ter sprake. “Dat begreep ik wel: Thibault was een kerngezonde en fitte sportman. We hadden er met Thibault nooit over gesproken, maar het was voor ons snel duidelijk dat we orgaandonatie zouden doen. Dit hebben we in samenspraak gedaan met zijn jongere broers, omdat we hen willen betrekken in de meeste beslissingen. We waren het meteen unaniem eens: hij zou hiermee meteen akkoord geweest zijn. We horen dat Thibault nu zeven andere mensenlevens gered heeft. Zelfs van een jong kindje. Het zijn kleine dingen voor ons om aan vast te houden, maar het zijn wel grootse daden. Het geeft ons in zekere zin troost. Thibault leeft nu echt wel een stukje verder.” 

Het geeft ons in zekere zin troost. Thibault leeft nu echt wel een stukje verder

Papa Marc Joncheere

Surflessen aan blinden

Het verdriet om het heengaan van de twintiger wordt er uiteraard niet kleiner om. Thibault was dan ook een graag geziene figuur: bij hem thuis in regio De Haan, aan de universiteit in Gent waar hij een vriendin had en in het sociale leven. “Hij was niet alleen een erg vlotte student, maar ook erg sportief en sociaal geëngageerd”, vervolgt Marc. “Hij gaf surflessen aan blinden en slechtzienden en was een gepassioneerd zeeredder. Eerlijk gezegd kan ik met geen woorden beschrijven hoe hard hij gemist zal worden.”

Unief legt bus in naar crematie

Thibault studeerde bachelor sportwetenschappen aan de universiteit van Gent en zat er in zijn derde jaar. Woordvoerster Stephanie Lenoir bevestigt het tragische overlijden. “Hij was een graag geziene figuur op de campus”, zegt ze. “Het overlijden leeft heel erg bij de studenten en het personeel. Er wordt vanuit de universiteit een bus ingelegd, zodat ze kunnen meegaan naar de crematie. Studenten die dat willen, kunnen bij de studentenpsycholoog terecht voor begeleiding, of bij het personeel en de verantwoordelijke voor psychosociaal welzijn.” Wellicht zal de universiteit tijdens de plechtigheid van vandaag in het crematorium van Brugge ook nog iets organiseren. Ook enkele studenten plannen binnenkort een herdenking.

Thibault was ook een gepassioneerd surfer
Foto RV Thibault was ook een gepassioneerd surfer33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Severine Cap

  Moeilijke maar zeer respectabele beslissing, veel moed aan zijn familie, RIP

 • Laurens Hostens

  RIP Thibaut. Je was ongetwijfeld een superman! Dat bewijs je nogmaals, zelfs als je er niet meer bent.

 • Charlotte De greef

  Wat een prachtig mens, deze Thibaut. Een echte held, en ook zijn ouders en broers zijn echte helden, om in zo'n vreselijk zware tijd nog de goedheid te hebben om aan anderen te denken! Ik wens de familie heel veel sterkte.

 • Francis Smet

  Geen woorden voor, in een tijd van egoïsme. Dank Thibault, en veel sterkte aan ouders en familie.

 • Sonja Geirland

  Erg veel respect voor wat die ouders deden, ik weet niet of ik het zou kunnen voor mijn kinderen ,ik denk het niet, maar te weten dat er hierdoor andere levens gered zijn moet ergens een troost kunnen bieden aan hun verdriet , te weten dat er ergens nog iets leeft van hun geliefde zoon, veel sterkte aan de familie x