Horeca-uitbaters aan Zeedijk in De Haan zijn het beu: “Wij willen óók ons terras het hele jaar door laten staan”

De terrassen zijn mooi aangekleed in Wenduine
LBB De terrassen zijn mooi aangekleed in Wenduine
De uitbaters van de meeste horecazaken langs de zeedijk van Wenduine zouden graag hun terrassen het hele jaar door laten staan, net zoals in andere kustgemeenten. Nu mogen ze de terrassen enkel uitzetten tussen 15 maart en 15 oktober. Het plaatsen en weghalen kost echter geld en werk, terwijl er in de wintermaanden ook mooie dagen zijn. De gemeente en afdeling Kust van het Vlaams Gewest wijzen met de vinger naar elkaar.

Zodra de zon schijnt, zijn er bezoekers die plaatsnemen op een van de terrassen op de zeedijk. Omdat het ook nog vaak mooi weer is in februari of november, willen de horecazaken graag hun terrassen het hele jaar door laten staan. Ook Didier Verpoest van Lounge bar Sunset is vragende partij. “Ik heb nu nog geen terras geplaatst, maar ik zou graag een speciale constructie zetten die aansluit bij de sfeer van de strandbar en waar mensen ook bij slecht weer beschut zitten. Maar ik durf niet echt, want zoiets zou te veel geld kosten om het gewoon weer weg te nemen in oktober.”

De gemeente verwijst de uitbaters naar de afdeling Kust van het Vlaams Gewest. Schepen Marleen De Soete (Vooruit!) zegt dat het gemeentebestuur al contact heeft opgenomen. “Wij hebben inderdaad gevraagd of de terrassen mogen blijven staan van 1 maart tot na de herfstvakantie in november. De horeca van De Haan - Wenduine zou op die manier meer zuurstof krijgen. Op onze vraag kwam echter een negatief antwoord. De huidige regels laten nochtans het hele jaar door open terrassen op de zeedijken toe. Ik zie dan ook niet in waarom afdeling Kust ons geen toestemming geeft om de open terrassen langer te laten staan”, zegt schepen De Soete (Vooruit!).

Tijdelijke en permanente terrassen

Bij het Vlaams Gewest klinkt echter een andere uitleg. “Er zijn twee soorten terrassen mogelijk. Ofwel gaat het om permanente constructies, en die mogen inderdaad het hele jaar blijven staan. Maar een tijdelijk terras mag je enkel zetten tussen 15 maart en 15 oktober. De Haan heeft ons inderdaad een vraag gesteld, en wij hebben enkel laten weten wat er in het reglement staat. De Haan zelf mag trouwens vergunningen leveren voor permanente terrassen. Zij kunnen dat perfect toestaan”, vertelt Steve Timmermans van de afdeling Kust. 

Volgens schepen De Soete klopt dat niet. “Ze interpreteren het reglement verkeerd. De open terrassen mogen niet het hele jaar door blijven staan. We zullen de discussie opnieuw aangaan. En of de terrassen überhaupt een héél jaar door mogen blijven, is een politieke discussie die we in De Haan ook nog moeten voeren. Er zijn mensen die vrezen, terecht trouwens, dat de terrassen in de winter een vuile indruk geven. En als ze het jaar door blijven staan, zullen ze ook moeten uitgebaat worden, maar dat moet dus nog besproken worden.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.