Hier mag je wel vuurwerk afschieten op oudejaar. De Haan bakent drie zones af

Benny Proot
Sinds dit jaar is in Vlaanderen een algemeen verbod van toepassing op vuurwerk. In De Haan is het volgens het Algemeen Politie Reglement al langer verboden. De gemeente heeft dit jaar echter zones aangeduid waar particulieren vuurwerk zullen mogen afsteken. Er zal ook strenger gecontroleerd worden op wie betrapt wordt buiten die zones.

De Haan zal dit jaar extra toezien op het verbod van particulier vuurwerk met eindejaar. Er dient steeds toelating gevraagd te worden aan de burgemeester om vuurwerk te mogen afsteken maar voor private vuurwerkjes wordt er nooit een toelating verleend. “Elk jaar gebeuren er ongelukken met het afsteken van privévuurwerk op oudejaar. Ook in De Haan liepen mensen hierdoor al blijvende lichamelijke schade op. Meer dan eens waren vuurwerkresten ook de oorzaak van branden of bijna-branden. En tenslotte is vuurwerk zeer beangstigend voor dieren: honden en paarden bijvoorbeeld slaan in een blinde paniek. Maar ook dieren in de natuur zijn er het slachtoffer van. Bijvoorbeeld de duizenden wilde ganzen die in de polders overwinteren. Momenteel verblijven er 8.000 Kleine Rietganzen, een beschermde soort, op de weiden in Vlissegem. Satellietbeelden toonden aan dat zij zo bang worden van vuurwerk, dat zij wel honderd kilometer ver vliegen uit schrik”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

Dit jaar zal hier meer dan in het verleden op toegezien worden. Wie betrapt wordt, krijgt een flinke boete. Maar er is dit jaar wel een alternatief. “Voor het eerst in de geschiedenis stellen wij drie plaatsen ter beschikking op het strand. Uiteraard is voorzichtigheid wel geboden”, aldus Vandaele. Wie eigen vuurwerk wil afsteken op oudejaar, kan tussen 23.30 uur en 00.30 uur terecht ter hoogte van Strangegat op Vosseslag, van het Leopoldplein in De Haan centrum en van de Floorhelling in Wenduine.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.