Drie simpele proeven tonen aan hoe schadelijk sigaretten echt zijn voor het milieu

Guido Persoone ontwikkelde een edukit voor scholen om de gevolgen van sigarettenpeuken in het milieu aan te tonen
Benny Proot Guido Persoone ontwikkelde een edukit voor scholen om de gevolgen van sigarettenpeuken in het milieu aan te tonen
Dat sigarettenpeuken slecht zijn voor het milieu hoeft weinig betoog. Maar volgens em. prof. dr. Guido Persoone uit De Haan beseffen we nog te weinig hoe groot de gevolgen echt zijn voor de bodem. “Momenteel wordt vooral gekeken naar de peuken als zwerfvuil, maar de giftige stoffen hebben ook een invloed op de organismen in het water en de bodem”, zegt de professor emeritus toxicologie. Ondertussen worden in Vlaanderen per dag 100.000 peuken op straat gegooid. Wat het effect is van de stoffen die in de peuken zitten en via het regenwater in de bodem terechtkomen kan vanaf nu eenvoudig getest worden met de Anti-Smoking Edukit.

De tests in de Anti-Smoking Edukit zijn even simpel als frappant. Professor Persoone heeft al één test gedaan zodat we in één oogopslag zien wat de gevolgen zijn. “Ik heb zaadjes van waterkers op een kartonfilter gelegd. De zaadjes die kraantjeswater kregen hebben na twee dagen al kiemen. De zaadjes die water kregen waar een peuk heeft ingelegen doen niets. Ook bij de twee andere testen kan je onder een microscoop zien dat het zoetwaterdiertje en het zeewaterdiertje die water krijgen met een peuk het niet overleven.” De tests lijken dan wel simpel, er ging jaren onderzoek aan vooraf. Guido Persoone werkte 35 jaar als diensthoofd van het laboratorium milieutoxicologie in de universiteit van Gent. Hij ontwikkelde na meer dan 10 jaar onderzoek testkits voor toxicologisch onderzoek en creëerde de spin-off MicroBioTests. “We zijn erin geslaagd om van bepaalde organismen de eitjes te bewaren in een slapende toestand. Als je dan een test wil uitvoeren kan je het eitje gemakkelijk laten uitkomen. Het bedrijf produceert nu eitjes voor 16 verschillende kits die wereldwijd in 45 landen gebruikt worden.” De professor is sinds een jaar niet meer actief betrokken in het bedrijf, maar hij kon het niet laten om ook na zijn ‘pensioen’ onderzoek te doen.

In Vlaanderen belanden er per dag 100.000 peuken op straat. Peuken vormen de helft van alle zwerfvuil dat in het milieu terechtkomt, alleen is er nog heel weinig onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen voor de bodem

Guido Persoone

“Het probleem van de vervuiling van de peuken intrigeert me. Jaarlijks worden meer dan 5000 miljard sigaretten gerookt. Twee derde van die peuken wordt weggegooid en komen in het milieu terecht. In Vlaanderen belanden er per dag 100.000 peuken op straat. Peuken vormen de helft van alle zwerfvuil dat in het milieu terecht komt blijkt uit heel wat onderzoeken. Alleen is er nog heel weinig onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen voor de bodem. Er wordt altijd gekeken naar de problematiek van zwerfvuil, maar niet wat al die toxische stoffen die in de peuk opstapelen tijdens het roken doen met de organismen. Ik heb wereldwijd twee studies gevonden. Het probleem is dat de chemische stoffen die in de peuken zitten oplossen en giftig zijn voor het leven in de bodem en het water. Wat daar de gevolgen van zijn op grote schaal is nog nooit grondig onderzocht, maar mijn edukits tonen alvast aan dat er zeker een invloed is.”

100 kits in gebruik

De edukits worden verkocht voor 15 euro aan scholen. “Ik heb ze nog niet officieel gelanceerd, maar via bevriende wetenschappers zijn er wel al 100 kits in gebruik in scholen in Zuid-Korea en 500 in Duitsland. Ik heb ze nu voorgesteld aan de leerkrachten van de basisscholen van mijn thuisgemeente De Haan. De gemeente heeft ze aangekocht om te gebruiken in de scholen. Ze zijn ideaal voor kinderen van het laatste jaar lager onderwijs of de eerste jaren middelbaar. Ik hoop met deze edukits jongeren op deze bepalende leeftijd aan te tonen hoe ongezond sigaretten zijn voor de mens maar ook voor het milieu zodat ze er niet aan beginnen. Ik heb de prijs bewust heel laag gehouden zodat zoveel mogelijk scholen kunnen volgen om hun leerlingen te sensibiliseren.”

Op donderdag 23 januari 2020 is er in de bibliotheek van De Haan een voordrachtavond over de Anti-Smoking Edukit. Meer info via www.antismokingedukit.be of info@antismokingedukit.be.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Els Pauwels

  Je ziet mensen zelf voor de wagens van een combi sigaretten uit het raam smijten, denk je dat die politie optreed? nee mijnheer wij flitsen enkel

 • Guido Hutsebaut

  Mike...verbieden zal er NOOIT komen...de accijnzen brengen nog veel te veel op voor ons landje...politiekers hé ...weet je wel wat voor 'n soort mensen dat zijn ?

 • Mike Vanderkerken

  Roken verbieden is de enige oplossing, op zich is tabak een gelegaliseerde drug.

 • bart vansteenkiste

  weet je wat ze moeten doen , schaf alle sigaretten af in belgie en we gaan dan na 1 jaar eens verder spreken hoe groot het gat in de begroting van belgie dan is !! als zo slecht is waarom dan niet afschaffen ? dat u moest weten hoeveel geld er naar de schatkist gaat van belgie , u val omver , dan is belgie failliet , ik noem al deze mensen die zeggen het is ongezond een bende hypokrieten.

 • Roger Cooks

  Zolang ze maar niet schadelijk zijn voor de schatkist...