De Concessie viert 25 jaar als ‘beschermd dorpsgezicht’

De onthulling van een van de infoborden.
rv De onthulling van een van de infoborden.
De Haan heeft afgelopen weekend gevierd dat de Concessie al 25 jaar erkend is als beschermd dorpsgezicht. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA). De gemeente onthulde informatiepanelen met de recente geschiedenis van de Concessie, er werd een brochure in vier talen opgemaakt én er is een herdenkingsmunt.

“Door de Concessie, de bekende belle-époquevillawijk waar we ons hier bevinden, geniet De Haan bekendheid tot in het verre buitenland. De geschiedenis van het ontstaan en de ontwikkeling van de Concessie, met als beroemdste gast Albert Einstein, is al vaak geschreven. De recente geschiedenis bleef evenwel tot vandaag onderbelicht”, vertelt burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA).

La Potinière

Dat de Concessie nog steeds bewaard is gebleven – weliswaar met hier en daar een litteken – is te danken aan jarenlange actie van inwoners, gasten en politici. “Het gaat om het gevecht om de oorspronkelijke stedenbouwkundige voorschriften te verankeren in een Bijzonder Plan van Aanleg, waardoor de hele zone niet volgebouwd kon worden, en de jarenlange strijd om de typische gebouwen te beschermen. Het huzarenwerk om een herwaarderingsplan op te maken, zodat mensen die hun gebouw in een goede staat houden daar ook een financiële beloning voor krijgen. En ten slotte de beslissing om, op een ogenblik dat de regelgeving op Vlaams niveau versoepelde, de strikte regels voor de Concessie toch te behouden. Dat verhaal vertellen we hier op 10 infoborden die in dit park La Potinière zijn opgesteld. De aanleiding is dat het in 2020 precies 25 jaar geleden is dat de Concessie beschermd werd als dorpsgezicht”, zegt Wilfried Vandaele.

Om een nog meer tastbare herinnering te hebben, liet de gemeente ook een herdenkingsmunt slaan. Die is te koop (15 euro) in de infokantoren. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de minister.