"Op een nacht zag ik Spioenkoppen zweven"

FOTOGRAAF GEBRUIKT PAVILJOENTJE ALS INSPIRATIE VOOR KUNSTWERK

Het kunstwerk op de markt van Wenduine, een verzameling zwevende Spioenkoppen.
Benny Proot Het kunstwerk op de markt van Wenduine, een verzameling zwevende Spioenkoppen.
Op de markt en in de Kerkstraat hangen zwevende Spioenkoppen, een idee van fotograaf Dirk Wullus. "Op een nacht werd ik wakker en zag ik zwevende Spioenkoppen in de straat hangen. Ik had nochtans niets gedronken."

27 jaar geleden spoelde Dirk Wullus aan in Wenduine. Hij ging er onder de naam Floriofoto aan de slag als fotograaf. Hij is ook beeldend kunstenaar en werkte vorig jaar mee aan de Hanenparade. "De respons die ik daarop kreeg was zo groot dat ik ook iets wilde doen in Wenduine. Ik zat al enkele jaren met het idee in mijn hoofd om iets te doen met de Spioenkop. Daarom ben ik naar schepen Marleen De Soete gestapt. Ik heb al honderden foto's genomen in de duinen, en die Spioenkop werkt als een magneet. Voor kinderen is het dan weer een champignonneke. Het brengt iets teweeg bij mensen en vaak zie ik spontaan een glimlach verschijnen", legt Wullus uit. "Op een nacht werd ik wakker en zag ik zwevende Spioenkoppen in de straat hangen. Ik had nochtans niets gedronken", lacht de fotograaf. "Het idee kwam plots. Ik wil op artistiek gebied niet iets heel diepzinnigs bereiken. Ik wilde gewoon iets doen in het straatbeeld dat emoties bij bezoekers losweekt en waarbij Wenduine positief in de kijker wordt geplaatst." Het resultaat van Spioenkop Unlimited is te bewonderen op de markt en in de Kerkstraat, waar zwevende Spioenkoppen het straatbeeld sieren.

De Spioenkop, het bekende duinpaviljoentje in Wenduine.
Uyttenhove Marc De Spioenkop, het bekende duinpaviljoentje in Wenduine.

Graffiti

In de Perseput hebben twaalf kunstenaar ook hun eigen Spioenkop gedecoreerd. Er werden in Wenduine ook een zestal graffitikunstwerken gemaakt door Oostendenaar Siegfried Vynck. Op het Astridplein werd dan weer een huisje geplaatst waar iedereen liefdesboodschappen kan opschrijven. "Het echte huisje in de duinen is al decennialang een plaats waar geliefden afspreken en dan kwam weleens de nood naar boven om die liefde te vereeuwigen. Nu mogen bezoekers het ook legaal eens doen." De gemeente kleedde ook leegstaande panden aan met het verhaal van de Spioenkop. In 1902 werd een eerste duinpaviljoen met rieten dak gebouwd. Het diende als wachtpost voor de douane. Het huisje is al twee keer gesneuveld tijdens de wereldoorlogen. Het huidige exemplaar dateert van 1955.


De Spioenkop wordt nu 's avonds ook verlicht, een ster aan het Wenduinse firmament.