De draak komt van haar staak: verhaal van Margriet, die WOI nipt overleefde, krijgt nóg een hoofdstuk
IeperVolgende week dinsdag 1 december wordt het even spannend in Ieper. Die dag halen arbeiders draak Margriet naar beneden. Het Yper Museum heeft plannen met de 14de-eeuwse windwijzer, die een bijzonder verleden heeft. Zo overleefde Margriet het beleg van Ieper en een brand tijdens WOI. Het verhaal van Margriet krijgt nog een hoofdstuk, want het Yper Museum heeft er plannen mee.
Het Belfort en de Lakenhallen in Ieper staan nu al enkele weken letterlijk en figuurlijk in de steigers voor de grote geplande restauratie. Volgende week start de volgende fase. Op 1 december wordt de draak voor een grondige opknapbeurt naar beneden gehaald. Op 8 december volgen de torenspits en de lantaarn.
“Dit grote restauratiedossier is niet louter een zaak van herstel en behoud. Het is ook een beetje de verbeelding aan de macht. Wat doet die draak daar op die torenspits? Hoe rijm je dat met die statige Lakenhallen? Een boeiend verhaal van opkomende burgerij dat onttrekt aan de duistere middeleeuwen, maar haar mystiek en mythisch verleden met zich meedraagt”, zegt schepen van Patrimonium Philip Bolle (sp.a).
De draak van Ieper is eigenlijk een windwijzer, maar ze heeft ook een symbolische taak. “In de veertiende eeuw beschermde ze de Ieperse privileges die in de middeleeuwen in het Belfort bewaard werden. Deze privileges zijn de ‘echte schatten’ van de stad: ze garanderen de stedelijke vrijheid en onafhankelijkheid tegenover de vorst”, klinkt het in het Yper Museum.
Vogelnest
In de loop der eeuwen onderging de draak verschillende herstellingen. In 1331 werkte koperslager Walter de Pondelmaker aan de windwijzer. Na het Beleg van Ieper in 1383 waren de beschadigingen zo erg dat de draak naar beneden moest gehaald worden. Twee jaar later maakten vogels een nest op de draak en daarom werd prikkeldraad rond de vleugels gewikkeld. De windwijzer kreeg zware klappen in 1692 en het stadsbestuur de draak moest vervangen. Begin de 19de eeuw bleek het tuig niet meer goed rond te draaien.
De Eerste Wereldoorlog betekende bijna het einde van Margriet. Op 22 november 1914 raakt Duitse artillerie de Belforttoren, met een brand als gevolg. Twee Ieperlingen halen restanten van de draak uit het puin en brengen die in veiligheid. Na de oorlog vindt de draak haar plaats terug op het heropgebouwde Belfort, maar in het najaar van 1952 rukt de wind een vleugel af. Dat jaar kan het publiek de draak tijdelijk in de Lakenhallen bewonderen. In 1997 komt Margriet ten slotte opnieuw naar beneden voor een opknapbeurt.
De zalige Margareta
Het Yper Museum zocht toen een tijdelijke naam voor de draak. “In vergelijking met andere draken lijkt de Ieperse eerder elegant en vrouwelijk”, klinkt het. “De naam was dan ook snel gekozen: Margriet ofwel Margareta. Margareta is een naam die veel voorkomt in de Ieperse geschiedenis. Specifiek brengen we met deze naam hulde aan twee vrouwen die in de middeleeuwen een belangrijke rol speelden voor Ieper: Margareta van Constantinopel en de zalige Margareta van Ieper. En een leuke bijkomstigheid: de bloem margriet was het symbool van de Belgen in Wereldoorlog I. Een mooie verwijzing dus naar beide musea die in de Lakenhallen huizen.”
Nadat de hoogste bewoner van de stad volgende week van haar staak wordt gehaald, krijgt ze onderdak in het Yper Museum. Het museum plant allerlei activiteiten met Margriet. “Naast een gratis expositie over ‘De draak van Ieper’ is er een prachtig geïllustreerd kinderboek over haar gemaakt. ‘Draak komt van haar staak’ is een fictief kinderverhaal, doorspekt met historische feiten, dat ook volwassenen zal bekoren”, aldus schepen Philip Bolle.
Draak slaat vleugels uit
De Ieperlingen kunnen een exemplaar van het boek winnen door deel te nemen aan twee wedstrijden: de drakenmarathon en een tekenwedstrijd. Bij de drakenmarathon hangen in de etalages van 45 Ieperse handelaars stickers met een spoor van Margriet. Wie ze allemaal verzamelt, maakt kans op het kinderboek. Maar ook tien winnaars van de tekenwedstrijd krijgen een exemplaar. Nu de Belforttoren tijdelijk haar spits en draak moet missen, lanceert Ieper een oproep om er een te tekenen. De tekeningen zullen in de bibliotheek te bewonderen zijn.
Margriet slaat ook haar vleugels uit buiten de stadsgrenzen. “Dat ze zal uitvliegen naar haar Gentse drakenvriend is alvast zeker. Beide steden, en ook de draken, hebben een bijzondere band opgebouwd doorheen de tijd”, zegt schepen Philip Bolle.
Arkeltorens
Op 8 december worden de torenspits en de lantaarn naar beneden gehaald met een telescoopkraan. Twee BeeldigIeper-fotografen maken kans om hierover een unieke fotoreportage te maken vanuit de personenmand aan de torenkraan. Daarvoor schrijft Ieper de wedstrijd “Beeldig Belfort!” uit.
Begin volgend jaar gaan de vier arkeltorens en de houten structuur van de torenspits eraf. Vanaf zomer 2021 wordt de toren opnieuw opgebouwd, met een grondige aanpak van zowel binnen-als buitenkant. Het einde van de werken is voorzien begin 2022.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ukkel
Woning onbewoonbaar verklaard na hevige brand
In de Brusselse gemeente Ukkel heeft woensdagnamiddag een felle brand gewoed in een woning van drie verdiepingen. Daarbij vielen geen gewonden maar door de brand is de woning zwaar beschadigd en onbewoonbaar. Ook het restaurant op het gelijkvloers moet tijdelijk de deuren sluiten. Dat meldt de Brusselse brandweer. -
HLN Shop
Kosten bij de fietsenmaker vermijden: zo gaat een e-bike langer mee
Een elektrische fiets vergt vaak een flinke investering, maar gelukkig heb je er ook jarenlang plezier van. Tenminste, als je hem goed onderhoudt. Maar hoe doe je dat precies? En zijn er specifieke aandachtspunten voor e-bikes die niet gelden voor klassieke fietsen? HLN Shop helpt je op weg. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
-
Wakken
Wild hert raakt verstrikt in poort, brandweer brengt redding
Langs de Hekkenstraat in de Dentergemse deelgemeente Wakken raakte een wild hert verstrikt in een poort. De brandweer kon het dier bevrijden. -
PREMIUMKoekelare
IN BEELD. Oudste muziekvereniging van Koekelare viert feest: “Fanfare Sint-Joris plant na 50 jaar nog eens een taptoe”
De koninklijke fanfare Sint-Joris van Koekelare is 100 jaar en mag zich de oudste muziekvereniging van de gemeente noemen. Een nieuw logo en een feestbrochure zijn al voorgesteld maar hét hoogtepunt is de taptoe op zaterdag 27 augustus. Speciaal voor het eeuwfeest bladeren we door het album van de fanfare. “We zijn gestart als turnmuziek”, deelt voorzitster Lies Casteleyn (37) een leuk weetje. -
Spaargids.be
Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden. -
Laken
Stad Brussel investeert 6 miljoen euro in Koning Boudewijnstadion
De stad Brussel gaat in 2023 verschillende renovatiewerken uitvoeren in het Koning Boudewijnstadion. Het geschatte kostenplaatje bedraagt 6 miljoen euro. Dat wordt door het kabinet van Brussels schepen Benoit Hellings (Ecolo) bevestigd aan onze redactie.