Zes Romeinse grafmonumenten ontdekt

archeologisch Onderzoek geeft geheimen oude begraafplaats prijs

De vondsten, onder meer zes grafmonumenten, werden voorgesteld aan het publiek.
Benny Proot De vondsten, onder meer zes grafmonumenten, werden voorgesteld aan het publiek.
Op een nieuwe verkaveling langs de Brouwerijstraat in Sijsele werden bijzondere archeologische vondsten gedaan. Onderzoekers stootten er op zes grafmonumenten met zeventig crematiegraven. Bovendien werd Romeins glas in één stuk gevonden, een primeur voor de archeologische dienst Raakvlak.

Bij voorafgaand onderzoek voor de verkavelingswerken aan het einde van de Brouwerijstraat zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan. Buurtbewoners kregen gisteren voor het eerst de kans om de ontdekkingen van nabij te bekijken. Burgemeester Joachim Coens (CD&V) was zichtbaar trots. "Het is bijzonder boeiend om mee te maken. We verplaatsen ons als het ware naar de Romeinse tijd", aldus Coens.

Er werd onder meer een intact glazen olieflesje gevonden
Benny Proot Er werd onder meer een intact glazen olieflesje gevonden

Indrukwekkend

Caroline Landsheere van Raakvlak, de intergemeentelijke Dienst Archeologie Brugge & Ommeland, gaf meer duiding.


"Wat we tot nu al gevonden hebben, is indrukwekkend", zegt Landsheere. In de eerste plaats verwijst ze naar een begraafplaats met zes grafmonumenten en zeventig crematiegraven. "Natuurlijk is het niet toevallig dat we op deze plaats Romeinse vondsten doen. Met de geschiedenis in ons achterhoofd was er al een groot vermoeden dat nu wordt bevestigd." Door de omvang van de begraafplaats vermoeden ze bij Raakvlak bovendien dat de vondsten eigendom waren van meerdere generaties. Verder werden ook een twintigtal intacte aardewerkpotten bovengehaald. Net zoals een glazen olieflesje, dat een primeur vormt in het 40-jarig bestaan van Raakvlak. Het is namelijk voor het eerst dat ze Romeins glas in één stuk terugvinden. "Een voorlopige datering van het aardewerk wijst erop dat de oudste gevonden materialen dateren uit de tijd tussen 170 en 230 na Christus", zegt Caroline Landsheere. De komende weken verwachten de archeologen om nog een middeleeuwse kern bloot te leggen.


"Het is enorm leuk om vast te stellen hoe rijk de geschiedenis van Damme is. We mogen dit gerust een spectaculaire ontdekking noemen", zegt burgemeester Joachim Coens. Tegen 2020 komt in de Brouwerijstraat een nieuwe woonverkaveling met plaats voor 138 gezinnen. Het stadsbestuur van Damme zet daarmee in op extra woongelegenheid om het dreigend tekort aan betaalbare bouwgrond op te vangen.


Het woonproject 'Stakendijke' komt in de schaduw van het recent gebouwde woonzorgcentrum De Stek. Vertraging zullen de werken niet oplopen.


Nog tot november wordt het archeologisch onderzoek verdergezet. Het stadsbestuur overweegt nu ook om met de straatnamen van de nieuwe verkaveling te verwijzen naar de vondsten.