Kasteel Vanreybrouck eindelijk beveiligd

VOORMALIGE EIGENAARS ZIJN OPLICHTERS DIE GEBOUW LIETEN VERKROTTEN

Het Kasteel Vanreybrouck ligt er vervallen bij.
Foto Benny Proot Het Kasteel Vanreybrouck ligt er vervallen bij.
Het Kasteel Vanreybrouck in Moerkerke wordt extra beveiligd nadat de buurt zich ernstige vragen stelde over de staat van het gebouw. Het stadsbestuur nam een advocaat onder de arm om de curator te dwingen die maatregelen te nemen. Opmerkelijk: tot voor kort was het beschermd monument eigendom van de moeder en dochter uit Knokke die honderden mensen oplichtten.

Voor buurtbewoners van Kasteel Vanreybrouck op de hoek van de Nieuwdorpstraat en Middelburgsesteenweg in Moerkerke komt het nieuws ongetwijfeld als een grote opluchting. Zij zien al jaren met lede ogen hoe het gebouw, sinds 2012 een beschermd monument, staat te verkrotten. Hun bezorgdheid kwam ter ore van het stadsbestuur, dat besloot actie te ondernemen. "We hebben een advocaat onder de arm genomen om bij de curator aan te dringen de nodige werken te laten uitvoeren", zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V). "Ondertussen zijn er aannemers aangesteld die het gebouw extra zullen beveiligen."


Blijft de vraag hoe een beschermd monument in die mate verloederd kan geraken. Een korte blik op de recente geschiedenis maakt veel duidelijk. De vorige eigenaars van het kasteel hebben namelijk een beruchte reputatie. Sherlyn D. en Carine B., moeder en dochter, lichtten in heel Vlaanderen honderden mensen op en werden begin dit jaar opgepakt voor hun criminele praktijken.

Volledig gestript

In kasteel Vanreybrouck lieten ze twee jaar geleden een ware ravage achter. Al in 2015 stelde Onroerend Vastgoed vast dat de vrouwen werken lieten uitvoeren aan het gebouw zonder de nodige vergunning. Ze stripten het volledige kasteel zonder rekening te houden met de kostbare plafonds, sierschouwen, trappen en balken.Bij het Agentschap Onroerend Erfgoed spraken ze destijds zelfs van 'één van de zwaarste dossiers van bouwovertredingen van de laatste jaren'.

Procedureslag

Na een procedureslag werd Sherlyn in 2016 door de rechtbank verplicht om de nodige herstellingswerken uit te voeren. Dat gebeurde uiteraard niet, waardoor de staat van het gebouw steeds slechter werd. Na hun faillissement nam de curator het kasteel in beslag. Vandaag blijft enkel één groot krot over dat een gevaar vormt voor de onmiddellijke omgeving. Het kasteel is zelfs niet water- en winddicht. "We zijn tevreden dat er nu eindelijk ingegrepen wordt", aldus burgemeester Coens.


De 'instandhoudingswerken' zullen eerstdaags aangevat worden. Daarbij zal ook de omgeving van het kasteeltje opgeruimd worden. Door de wildgroei van hagen en planten zijn de voetpaden er nog amper veilig te gebruiken. Ook de bomen in de tuin zullen geïnspecteerd worden op hun stevigheid. Verder zal de curator de raam- en deuropeningen laten afdichten. Het onderzoek naar de frauduleuze praktijken van Sherlyn en Carine loopt ondertussen verder. Er komen na bijna een jaar nog steeds klachten binnen van slachtoffers.