Gloednieuw festival midden in maïsveld

VRIENDEN LANCEREN CAMPO SOLAR NA GESLAAGDE PRIVÉFEESTJES

Organisators Ruben Callens, Tom Martens, Karel Heyman, Lode Maryssael, Filip Snauwaert en Karel Standaert.
Foto's Benny Proot Organisators Ruben Callens, Tom Martens, Karel Heyman, Lode Maryssael, Filip Snauwaert en Karel Standaert.
Zes vrienden organiseren op 4 en 5 augustus voor het eerst een muziekfestival op een bijzondere locatie: in het midden van een maïsveld. 'Campo Solar' is gratis en toegankelijk voor jong en oud. "We willen het natuurlijk karakter van Damme in de verf zetten", klinkt het bij de vrienden.

Vrienden Ruben Callens (26), Tom Martens (26), Karel Heyman (26), Lode Maryssael (26), Filip Snauwaert (27) en Karel Standaert (30) zijn al wekenlang bezig met de opbouw van het muziekfestival langs de Pijpeweg in Damme. De uitdaging is dan ook niet min: een open vlakte creëren temidden een maïsveld om meer dan duizend bezoekers te verwelkomen op 'Campo Solar'. Het festival op 4 en 5 augustus is opvallend genoeg het gevolg van enkele geslaagde privé-feestjes vorig jaar. "Onze vrienden waren toen blijkbaar erg onder de indruk. 'Waarom zouden jullie niet eens iets groter doen', vroegen ze ons. Zo gezegd, zo gedaan. Een jaar later organiseren we samen ons eigen festival in Damme", lacht Karel Standaert.

Origineel: een vogelverschrikker als promotiebord.
Benny Proot Origineel: een vogelverschrikker als promotiebord.

Gratis toegang

Op het domein zelf - dat wordt gepacht van een boer - is nog heel wat werk. Alles bij elkaar willen de vrienden een bezette ruimte van 1.000 vierkante meter creëren. Het festivalterrein zal op die manier volledig omringd zijn door maïs. "Van de straatkant zal het festival niet zichtbaar zijn. Als bezoeker zit je als het ware in een soort cocon. Enkel de uitgemaaide toegangspaden geven zicht op de rijbaan langs de Pijpeweg. Het geeft een uniek gevoel", zeggen de vrienden. Op het terrein zelf zal een podium komen waar twee dagen lang verschillende muziekbands komen optreden. "Wat later op de avond en nacht hebben we dj's voorzien om er toch een feestje van te maken. Het moet het hoogtepunt van het jaar worden in Damme", zegt Karel Standaert. De toegang is volledig gratis en ook op het terrein zelf zullen betaalbare prijzen gehanteerd worden. Naast enkele bier- en cocktailbars, komen er ook eetstandjes. "Die krijgen elk een apart plekje dat zal uitgemaaid worden in het maïsveld."

Vogelverschrikkers

Behalve muziek voorzien de vrienden heel wat animatie voor kinderen. Zo komt er een maïswandeling en een 'springkasteel', gemaakt van strobalen met een glijbaan. De verwachtingen zijn alvast hooggespannen. "In de volledige regio hebben we ook vogelverschrikkers geplaatst om wat reclame te maken. Het is allemaal wat ludiek. We willen dat het twee ontspannen dagen worden waarbij iedereen zich welkom voelt", aldus de vrienden. Bij goed weer verwachten ze enkele duizenden mensen. "Er hebben al 500 vrienden toegezegd. Dat is toch al iets", lacht Karel Standaert.