Dijkgraaf vreest voor overstromingen in gebied van 7.000 hectare tussen Damme en kust

De breuk ontstond in de middendijk tussen het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal.
Benny Proot De breuk ontstond in de middendijk tussen het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal.
Zal de komende dagen of weken een gebied van 7.000 hectare tussen de Damse Vaart en de kust overstromen? Volgens Antoine Wijffels, dijkgraaf van de Oostkustpolder, dreigt vooral wateroverlast voor Westkapelle en Oostkerke. “De grond in de regio is erg verzadigd door de regen en sneeuw. Ook de dijkbreuk van eind december speelt een grote rol. Maar het grootste probleem zijn de werken aan de uitmonding van de Zwinnevaart”, zegt Wijffels. Volgens de Vlaamse Waterweg is er van acuut gevaar echter geen sprake. 

Vandaag staat het water in de waterlopen in dat deel van de Oostkustpolder erg hoog: 2,30 meter in plaats van normaal 1,80 meter. Dat is niet ver verwijderd van het kritieke peil van 2,40 meter. “Indien het in 24 uren bijvoorbeeld 20 liter regent, dan zitten we met een probleem”, waarschuwt dijkgraaf Wijffels. De grond in de regio is erg verzadigd door de regenval en de sneeuw van de voorbije weken, maar ook door de dijkbreuk in Damme eind december. Daardoor stond het niveau van het Leopoldkanaal lange tijd erg hoog, wat hinder veroorzaakte bij de afwatering naar het kanaal. Indien het de komende dagen of weken veel regent, dreigen volgens Wijffels overstromingen in een gebied van 7.000 hectare tussen de Damse Vaart en de kust. 

De breuk ontstond in de middendijk tussen het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal.
Stad Damme De breuk ontstond in de middendijk tussen het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal.

Werken Zwinnevaart

Het grootste probleem, aldus nog de dijkgraaf, zijn evenwel de werken aan de uitmonding van de Zwinnevaart. Hierdoor kan het water niet wegstromen richting Leopoldkanaal. Die werken lopen vertraging op. “De opdrachtgever van de werken, de Vlaamse Milieumaatschappij, heeft nagelaten voorzieningen te treffen om - in geval van wateroverlast - te kunnen wegpompen. Ook mobiele pompen kunnen op die plaats nu niet worden ingezet.” 

Waarom nu werken?

Het gevolg is duidelijk. “Wateroverlast en overstromingen dreigen dan vooral in het lagergelegen Westkapelle, maar ook rond Oostkerke en Knokke”, aldus Antoine Wijffels. De dijkgraaf stelt zich vragen bij het tijdstip van de werken. “Waarom moet dit in de winter in plaats van in de zomer, als er geen waterafvoer nodig is?”, vraagt hij zich af. Eerder liet de dijkgraaf zich al ‘opmerken’, omdat hij insinueerde dat een vossenhol aan de basis lag van de dijkbreuk. Bij de Vlaamse Waterweg konden ze niet ingaan op die insinuaties. “Alles is weggespoeld", klonk het toen. Ook nu is er vooralsnog geen reden tot paniek. Volgens het Damse stadsbestuur en bevoegde diensten is er geen direct gevaar. Als het water toch dreigt te hoog te komen staan, zal er alsnog ingegrepen worden. Maar op dit moment is er van een acute dreiging geen sprake. 

Midden februari hersteld

De werken aan de middendijk schieten ondertussen goed op. Eerst werd er een soort ‘mal’ van breuksteen gestort, die nadien opgevuld en afgewerkt wordt met kleigrond. Doeken van geotextiel moeten de grond op zijn plaats houden. Voor deze werken is er redelijk wat aanvoer van breuksteen en grond nodig. De herstellingswerken aan de middendijk zullen vermoedelijk midden februari voorbij zijn.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.