Damme verdeelde al 500 filters onder haar bewoners

Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.
Stad Damme heeft deze week al 500 filters verdeeld om te gebruiken in een zelfgemaakt mondmasker. Volgende week gaat de verdeling verder. Inwoners die overdag de filters niet kunnen afhalen, kunnen woensdagavond gebruik maken van de avondopening.

Stad Damme werkt voor de verdeling met een registratiesysteem, zodat de mensen die het materiaal echt nodig hebben en zullen gebruiken, het snelste worden bediend. Zowel de filters als de door de stad bestelde mondmaskers worden immers in fasen bij de stad geleverd. 

“Zowel de registratie als aflevering verloopt vlot”, stelt burgemeester Joachim Coens vast. “De registratie via het e-loket en de telefonisch onthaal van het Sociaal Huis gaat goed. We hebben voldoende filters op voorraad om de vraag bij te benen. Bij de mondmaskers is het verhaal anders. Daar verwachten we spoedig onze 6.000 bestelde herbruikbare maskers. De verdeling gebeurt via het administratief centrum in Moerkerke en het Sociaal Huis in Sijsele. Bij het afhalen stellen we vast dat veel buren en families elkaar helpen.”

Herbruikbaar

Stad Damme zet resoluut in op herbruikbare mondmaskers. “Toen bekend werd dat mondmaskers deel zouden uitmaken van de exitstrategie, wisten we dat al veel mensen aan het naaien waren”, licht burgemeester Joachim Coens de visie van de stad toe. “We hebben bewust gekozen om een voldoende grote strategische voorraad aan te kopen. Het belangrijkste is dat iedereen die een herbruikbaar mondmasker wil dragen er zo snel mogelijk over kan beschikken. We lijken in dat opzet te slagen. Chirurgische maskers bestellen, was en is voor ons uit den boze. Die maskers blijven wij voorbehouden voor de zorg. Stel je voor dat er een heropflakkering komt. Bij de bepaling van onze strategie, hielden we ook rekening met de bestelling van de federale overheid. Iedereen zal daardoor uiteindelijk over minstens één herbruikbaar masker met filter beschikken.”

De vraag naar mondmaskers is trouwens opvallend kleiner. Er registreerden zich nog maar 239 personen die een masker wensen. De stad hoopt voor eind mei alle inwoners te bedienen. Dammenaars kunnen zich nog altijd registreren via www.damme.be/mondmaskers of 050 67 28 40.