"Steun is hartverwarmend"

BENEFIET VOOR GEZIN DAT HONDEN MOEST WEGDOEN IS VOLTREFFER

V.l.n.r.: Noah, Immanuel, Philippe en Heidi. Het gezin had zoveel steun niet verwacht.
Benny Proot V.l.n.r.: Noah, Immanuel, Philippe en Heidi. Het gezin had zoveel steun niet verwacht.
Honderden sympathisanten zijn gisterenmiddag samengekomen in Sijsele om het gezin van Philippe Mus en Heidi De

Busschere een hart onder de riem te steken. Tijdens een benefiet lieten de aanwezigen hun ongenoegen over de beslissing van de rechter - die oordeelde dat de familie hun honden moesten wegdoen - duidelijk blijken. De politie hield op afstand een oogje in het zeil tijdens de hondenwandelingen. "De steun is hartverwarmend", zegt Philippe.


Honden, honden en nog eens honden. De Molenstraat in Sijsele werd gisterenmiddag overspoeld door de viervoeters. Honderden sympathisanten, vrienden en familie van over het hele land kwamen doorheen de dag langs uit solidariteit met het getroffen gezin. Het verhaal zelf is ondertussen bekend. Een vrederechter besliste zowel in eerste aanleg als in beroep dat Philippe Mus en Heidi De Busschere verplicht hun drie honden van de hand moesten doen vóór 7 oktober. Deden ze dat niet, hing hen een dwangsom van 250 euro per dag boven het hoofd. Een gevolg van een jarenlang aanslepende burenruzie. "Vanuit het hele land kregen we steunbetuigingen. Zo ontstond al snel het idee om een benefiet te organiseren. Een idee dat we zeker niet hebben afgeslagen", zegt Philippe Mus.

De sympathisanten maakten met hun honden een wandeling.
Benny Proot De sympathisanten maakten met hun honden een wandeling.

Schandalig

Het initiatief bleek alvast een schot in de ros. Op het nabijgelegen speelplein kwamen mensen uit het hele land samen om de situatie symbolisch aan te kaarten. "Het is schandalig dat het gezin hun geliefde dieren kwijt is. Zoiets wens je niemand toe", vertelt Johan Decherf, die uit Wevelgem kwam afgezakt. Aanvankelijk stond met de volledige groep een gezamenlijke hondenwandeling door de Molenstraat gepland. Dat plan viel echter in het water. Om verdere commotie met de klagende buur te vermijden, werd aangeraden om enkel in kleine groepjes te wandelen. Het huis van de bewuste buurman moest worden vermeden. Uit voorzorg hield een politiepatrouille alles vanop een afstand in het oog. "De steun is echt hartverwarmend", vertellen Philippe en Heidi. "We hadden de tranen in de ogen toen we zagen hoeveel mensen er waren. Het merendeel van de aanwezigen kennen we helemaal niet. Het bewijst dat de zaak echt leeft onder de mensen. We kunnen ze niet genoeg bedanken."

20.000 euro

Het gezin stelt nu alles in het werk om de zaak voor het Hof van Cassatie te krijgen. "Alles bij elkaar heeft die zaak ons al 20.000 euro gekost. Maar we geven niet op. We willen onze honden zo snel mogelijk opnieuw thuis.", aldus Philippe. Opvallend: ook verschillende buren kwamen hun steun betuigen. "Ik woon al jaren naast het gezin. Natuurlijk hoorde ik de honden al eens blaffen. Maar dat doet die van mij ook. Welke hond blaft nu niet? Het was zeker nooit zo extreem zoals wordt beweerd. Wat mij betreft, komen de honden zo snel mogelijk terug", besluit buurvrouw Carine.