'Flying Doctor' mag ziekenhuis verlaten

ANTHONY CAERE ONDERGING GEZICHTSRECONSTRUCTIE NA CRASH IN CONGO

Anthony Caere mocht gisteren het ziekenhuis verlaten. Hij ziet er ondertussen heel wat beter uit en is blij zijn 26 jaar oude pony terug te zien.
Benny Proot Anthony Caere mocht gisteren het ziekenhuis verlaten. Hij ziet er ondertussen heel wat beter uit en is blij zijn 26 jaar oude pony terug te zien.
'Flying Doctor' Anthony Caere (36) uit Damme is sinds gisteren opnieuw thuis. De piloot lag twee weken in het ziekenhuis na een vliegtuigcrash in Congo en moest een gezichtsreconstructie ondergaan. "De operatie verliep beter dan verwacht. Ik herken mezelf weer in de spiegel. Of ik nu thuisblijf? Neen, begin juni keer ik terug", zegt Anthony, die revalideert bij zijn ouders.

"Natuurlijk denk ik nog terug aan het moment waarop ik moest beslissen waar we zouden neerstorten. Op een fractie van enkele seconden moest ik de keuze maken tussen een groep mensen of de bomen. Dat vergeet je niet zomaar. Maar aan de andere kant: je wéét dat het kan gebeuren." Twee weken na zijn zware vliegtuigcrash flitst het noodlottige moment nog vaak door het hoofd van piloot Anthony Caere (36) uit Damme. De West-Vlaming is al enkele jaren actief in Congo, waar hij aan het hoofd staat van Virunga's Air Wings.

Het artikel dat na het ongeval in onze krant verscheen.
HLN Het artikel dat na het ongeval in onze krant verscheen.

Operatie van zes uur

Op 20 april liep het echter fout. "Tijdens het opstijgen kregen we problemen. Al snel bleek dat we geen kans hadden. Op dat moment wil je als piloot vooral andere mensen vermijden tijdens de crash. Dat is ook gelukt. Als bij wonder kwam ik er, samen met mijn twee passagiers, ook levend uit. Nadien koos ik meteen voor een operatie en revalidatie in België. Toen de zwelling weg was, konden de dokters beginnen aan de operatie. Die duurde alles bij elkaar toch zo'n zes uur. Bij het ontwaken denk je natuurlijk meteen: hoe zie ik eruit? Is de operatie geslaagd? Maar eerlijk waar: ik heb de beste dokters gehad. Eindelijk herken ik mezelf weer in de spiegel. Het resultaat is veel beter dan verwacht", getuigt Anthony, die in totaal achttien breuken opliep in zijn gezicht. Tussen zijn mond en ogen zit sinds de operatie titanium.

Anthony Caere, hier na de crash. Hij had onder meer een gescheurd ooglid en vreesde blind te worden.
Mathias Mariën Anthony Caere, hier na de crash. Hij had onder meer een gescheurd ooglid en vreesde blind te worden.

Steunbetuigingen

Na twee weken verplicht in het ziekenhuis te blijven, mocht Anthony gisteren eindelijk weer naar huis. "Dit is toch een opluchting", vertelt Anthony, terwijl hij zijn 26 jaar oude pony streelt. Zich vervelen in het ziekenhuis was geen optie. Caere kreeg honderden sms'en, telefoontjes en steunbetuigingen via sociale media. "Dat was echt zot", geeft Anthony toe. "In het ziekenhuis kreeg ik ook een heleboel kaartjes toegestuurd. Eén voor één om mij te steunen. Fantastisch was dat." De komende weken staan volledig in het teken van zijn revalidatie. De operatie is op het eerste zicht volledig geslaagd. Blijvende letsels zal Anthony niet overhouden aan zijn zware crash. Het eerste moment zag er nochtans allesbehalve goed uit, toen Anthony volledig onder het bloed werd afgevoerd. Een gescheurd ooglid zorgde ervoor dat de piloot even vreesde blind te zijn. "Ik ben echt tevreden met hoe ik er nu voor sta. In principe word ik volledig weer de oude."

Terug naar Congo

Thuis bij zijn ouders in Damme wil Caere zich zo snel als mogelijk voorbereiden om opnieuw aan het werk te gaan. Vlak na de crash hoopten vader en moeder stiekem dat hun zoon in België zou blijven. Al lijkt dat eerder een utopie. "Neen, neen. Dat zal niet het geval zijn. We (hij doelt op zijn vriendin, red.) willen zo snel mogelijk terug naar Congo."


De voorbije jaren verzeilde de West-Vlaming verschillende keren in gevaarlijke omstandigheden. Zo werd hij al door rebellen beschoten in zijn vliegtuig en dreigde hij ook eens boven zee zonder brandstof te vallen. Genoeg is genoeg, zou een doorsnee burger denken na zijn laatste crash. "Zo zit ik niet in elkaar. Het was een mechanisch defect. Dat kan gebeuren. Angst om te vliegen heb ik zeker niet."