Crammerock schiet uit de startblokken

ALLEEN MAAR LACHENDE GEZICHTEN OP CAMPING, 'GLAMPING' EN FESTIVALWEIDE

Gisteren is de aftrap gegeven van de 26e editie van Crammerock. Het festival is uitverkocht en mag meer dan 30.000 bezoekers ontvangen. Een groot deel van de festivalgangers maakt er een weekend van en bouwen ook op de camping een feestje. En voor wie het allemaal wat luxueuzer mocht, had de organisatie een 'glamping' voorzien.

De deuren van de camping gingen gisteren open om klokslag 12 uur. De eerste festivalgangers stonden toen al aan de ingang te wachten. Voor de meer dan zesduizend kampeerders was het dringen voor een plaatsje. De gebruikers van de 'glamping' hadden echter een zee van ruimte rond zich. Glamping staat voor 'glamorous camping' ofwel kamperen in luxe. Het concept doet voor het eerst zijn intrede op Crammerock. Voor een groep vrienden uit het Antwerpse was de keuze snel gemaakt. "We hebben een Army-tent gereserveerd", zegt Jan Liekens. "We zijn trouwe festivalgangers en trekken ook geregeld naar Werchter en Pukkelpop. Vorig jaar viel ons de affiche van Crammerock op en hebben we dit festival voor het eerst bezocht. Dit viel enorm goed mee en daarom keren we dit jaar terug. De camping daarentegen was vorig jaar niet echt ons ding. Het jonge volkje maakte er blijkbaar een sport van om hun vuilnis buiten de tent te kieperen en in een mum van tijd was het één grote stortplaats. Toen we het concept hoorden van 'glamping' hebben we geen moment getwijfeld. Niks moeten sleuren met tentmateriaal en geen gedrum rond onze tent. Het is pure luxe. De prijs is natuurlijk navenant maar gedeeld door de hele groep valt het eigenlijk nog goed mee."

Voor de jongens van Chiro Ingooigem maakt het allemaal niet zoveel uit. "Wij willen gewoon plezier maken", klinkt het lachend. "We komen al acht jaar naar hier en willen het voor geen geld meer missen. De camping is trouwens even gezellig als het festival. Hier mag je gewoon eigen drank meebrengen en een feestje bouwen." De chirojongens proberen elk jaar ook verkleed te komen. "Dit jaar liet de inspiratie ons wel wat in de steek. Het is uiteindelijk de Aldi in Stekene die redding bracht. Er was net een shiftwissel bij de aanpalende slagerij Renmans en die hebben ons een lading hoedjes bezorgd. Zo komen we dit jaar toch nog origineel uit de hoek."

Net als andere festivals had ook Crammerock dit jaar extra veiligheidsmaatregelen genomen. Wegen naar de festivalweide en camping waren geblokkeerd met grote betonblokken. Ook werden rugzakken doorzocht. Dit veroorzaakte geen problemen op het festival maar wel een lange wachtrij aan de camping. Geklaag was er echter weinig. Zeker op de festivalweide niet. De organisatie had dit jaar voor meer gezelligheid gezorgd. Meest in het oog springend was het streekbierencafé. "We serveren hier vooral speciaalbieren", klonk het achter de toog. "Vooral de Troubadour is enorm gegeerd. We hebben al veel positieve reacties gekregen. Niet alleen op het aanbod streekbieren maar ook op de gezellige inrichting."

Vandaag gaat het feestje gewoon verder en staan onder meer Kaiser Chiefs, The Kooks, Balthazar en Hooverphonic op de planken.

Op de festivalweide was het al vroeg over de koppen lopen.
Kristof Pieters Op de festivalweide was het al vroeg over de koppen lopen.
Het 'glamping'-concept viel in de smaak bij deze Antwerpse vriendengroep.
Kristof Pieters Het 'glamping'-concept viel in de smaak bij deze Antwerpse vriendengroep.
Het streekbierencafé bleek een schot in de roos.
Kristof Pieters Het streekbierencafé bleek een schot in de roos.
Kristof Pieters