Controversiële kerk beschermd

"Je bent voor of tegen de controversiële kerk, maar wie objectief is, moet toegeven dat de stijl van de Sint-Ritakerk uniek is", zo motiveerde minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de erkenning tot beschermd monument voor de Sint-Ritakerk in Harelbeke. "Ik heb geen seconde getwijfeld om het opmerkelijke icoon te beschermen. De bouw van de kerk is geïnspireerd in de tijdsgeest van toen. De laatste vijf jaar maken we een inhaalbeweging om modernistische gebouwen te beschermen in Vlaanderen. De teller staat ondertussen op dertig."

Fondsen verwerven

De plaatselijke pastoor Bart Geryl is blij dat zijn kerk beschermd is. "Dankzij de erkenning kunnen we extra fondsen verwerven om de waterinsijpeling definitief op te lossen. Al jaren slagen we er niet in om het glazen dak te vrijwaren van waterinsijpeling. Het blijft ook een uitdaging om de betonnen constructie te beschermen tegen betonrot", aldus de pastoor.

(XCR)

Geert Bourgeois was op bezoek om de kerk officieel te laten opnemen in de lijst van beschermde monumenten.
Xavier Coppens Geert Bourgeois was op bezoek om de kerk officieel te laten opnemen in de lijst van beschermde monumenten.