CDE-Vlim.be en BEERSEplus vormen nipte meerderheid

Groen-Hart voor Beerse naar oppositiebanken verwezen

De nieuwe bestuursploeg van Beerse.
Ton Wiggenraad De nieuwe bestuursploeg van Beerse.
CDE-Vlim.be en BEERSEplus zullen vanaf 2 januari Beerse besturen. Ze hebben samen 13 van de 25 zetels , een nipte meerderheid dus. Groen-Hart voor Beerse is er, eerder verrassend, niet bij. Bart Craane (CDE-Vlim.be) wordt burgemeester.

Het was op 14 oktober al duidelijk dat het bijzonder zware coalitiegesprekken zouden worden. De huidige meerderheid van N-VA en BEERSEplus werd afgestraft en de oppositie, met CDE-Vlim.be en Groen-Hart voor Beerse, kon géén meerderheid kon vormen.

De twee kampen stonden in twee cruciale dossiers dan ook nog eens lijnrecht tegenover elkaar. De bouw van het nieuwe dienstencentrum (NDC) in het park Tempelhof en de ontsluiting van de centra van Beerse via de Nieuwe Dreef vormden een zware uitdaging. 

“Na intensief overleg en studiewerk werd tussen beide partijen overeengekomen om in het belang van de gemeente  een compromis te zoeken”, klinkt het bij Stefan Poortmans (BEERSEplus) en Bart Craane (CDE-Vlim.be). “Voor het NDC in park Tempelhof gaan we de geldende procedure te volgen. Er wordt verder onderzocht of er binnen de huidige procedure naar een andere locatie gegaan kan worden. Na vergunning wordt dus ofwel verdergegaan in een licht afgeslankte vorm  (15 procent kleiner) of op een andere locatie. Als de vergunning er niet komt, verhuist het project sowieso.”

Ook voor het dossier van de ontsluiting is gewerkt aan een compromis. “Het proces voor het RUP wordt gevolgd, maar er wordt onderzocht hoe  de parallelweg ingepast kan worden zonder het strategisch project substantieel te vertragen.”

Er is dus door beide partijen water bij de wijn gedaan. “Het zal voor beide partijen zeer gedaan hebben, maar het kon ook niet anders. We moeten ook de wettelijke richtlijnen volgen. Zomaar het dossier weggooien en miljoenen euro’s betalen, kan ook niet”, aldus Craane. 

Vertrouwen

Beide partijen hebben genoeg vertrouwen in elkaar om een coalitie aan te gaan. Ze hebben wel maar een nipte meerderheid van 13 op 25 zetels. “Dat is nipt, maar er is voldoende vertrouwen én iedereen heeft garanties gegeven dat ze zich collegiaal zullen opstellen”, vertelt toekomstig burgervader Bart Craane.

“Dat Groen-Hart voor Beerse er niet bij is ? We hebben altijd met iedereen onderhandeld. Uiteindelijk hebben we als CDE-Vlim.be beslist om hen geen mandaat te geven.”

Ook Stefan Poortmans geeft toe dat er water bij de wijn is gedaan aan beide kanten. “Het kon ook niet anders”, aldus Poortmans.  Hij moet over drie jaar zijn schepenmandaat wel inleveren. Zijn collega Hans Woestenborghs blijft wel zes jaar schepen. “Ik had het liever ook zes jaar geweest, maar dat kon nu eenmaal niet gezien de verkiezingsresultaten. Hans had persoonlijk een betere score en had ook een aantal cruciale dossiers in handen de voorbije zes jaar. Van harte is het niet natuurlijk, maar het is wel logisch.” 

Posten

Bart Craane van CDE-Vlim.be wordt de nieuwe burgemeester. Ex-N-VA’ster Ingrid Van Genechten wordt eerste schepen. Tweede schepen wordt Hans Woestenborghs van BEERSEplus. Derde schepen wordt dan weer Rommy Swinnen van CDE-Vlim.be en vierde schepen Stefan Poortmans van BEERSEplus. Hij blijft maar schepen tot 3 januari 2022 en geeft dan de fakkel over aan Isabelle Druyts van CDE-Vlim.be. Schepen van Sociale zaken wordt Staf Willemsens van CDE-Vlim.be die in 2022 de fakkel doorgeeft aan partijgenote Annemie Guns.

 Stefan Poortmans (centraal vooraan) met de ploeg van BEERSEplus.
Foto Ton Wiggenraad Stefan Poortmans (centraal vooraan) met de ploeg van BEERSEplus.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Corneel

    dat hadden ze zonder stemming ook wel kunnen bekokstoven.