Camera's moeten inbrakenplaag stoppen

IN AFWACHTING WAARSCHUWEN BEDRIJVEN KORTRIJK-NOORD ELKAAR VIA WHATSAPP

Een cameranetwerk met nummerplaatherkenning moet het bedrijvenpark Kortrijk-Noord beveiligen. Er zijn vaak inbraken. In afwachting alarmeren bedrijven elkaar met de internetberichtendienst WhatsApp. Dat gebeurt ook al met succes in het bedrijvenpark Waregem Zuid. De politie volgt de berichten mee op.

Bedrijvenpark Kortrijk-Noord, voor 70 procent op grondgebied Kuurne en voor 30 procent op grondgebied Kortrijk, krijgt vaak met inbraken te maken.

"In de laatste week van februari was er een piek met vijf inbraken en pogingen in één nacht", zegt parkmanager Annelies Corne. "En in de nacht van 3 op 4 maart waren er twee inbraken. Het zijn maar enkele voorbeelden."

De vzw bedrijvenpark Kortrijk-Noord liet daarom een studie uitvoeren om op invalswegen camera's te zetten, deels met automatische nummerplaatherkenning (ANPR). Het gaat concreet over camera's in de Noordlaan, Heirweg, Vijverhoek, Izegemsestraat, Pieter Verhaeghestraat, Izegemsestraat-Groenestraat, afrit Ringlaan (R8), Vier Linden en Industrielaan-Groenestraat. Het bedrijvenpark telt 118 ondernemingen. "Ik ga die nu allemaal persoonlijk bezoeken", zegt parkmanager Annelies Corne. "Want het draagvlak moet groot zijn." Dat vindt ook Kurt Ghekiere, voorzitter van de vzw bedrijvenpark Kortrijk-Noord. "Een meerderheid van 75 procent moet akkoord zijn. Anders komen er geen camera's."

Kostprijs

Er was alvast veel interesse op een eerste infovergadering gisterenmiddag. "Bij ons werden zelfs al eens alle koperen bliksemafleiders gestolen", vertelt Tim Vannieuwenhuyze, CEO van maatwerkbedrijf Waak uit Kuurne.

"Ze werden op het dak losgemaakt. Dat moet heel veel tijd gekost hebben. De bliksemafleiders werden nadien wellicht in een vrachtwagen gelegd, waarna de daders ongezien wegreden. Dat kan niet. Ik vind trouwens dat de overheid het cameranetwerk moet financieren", aldus Vannieuwenhuyze. Dat vinden ook de meeste andere bedrijfsleiders. Als er voor ANPR-camera's gekozen wordt, bedraagt de kostprijs maximum 312.000 euro.

"We bekijken het, zeker als er een krachtig signaal komt uit het bedrijvenpark", zegt schepen van Economie Johan Bossuyt (N-VA) van Kuurne. "Het kan opgenomen worden in de meerjarenplanning, al zal de uitvoering wellicht voor na 2018 zijn", aldus Bossuyt. "Ook wij onderzoeken het", vertelt schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA) van Kortrijk.

Verdachte voertuigen

In afwachting alarmeren bedrijven in Kortrijk-Noord elkaar sinds april met WhatsApp. Er doen al meer dan 40 bedrijven mee.

"Het werkt", zegt parkmanager Annelies Corne. "Zo werd er al over verdachte voertuigen bericht, die wellicht klaar stonden om een lading bij een transporteur te ontvreemden. Wat mislukte, omdat de politie meteen uitrukte."

WhatsApp wordt ook in het bedrijvenpark Waregem Zuid gebruikt, waar Annelies Corne eveneens parkmanager is. Daar doen al 55 van de 88 bedrijven mee. "Het lost ook kleine zaken op. Zo had je in Waregem Zuid een wagen die elke morgen voor een bedrijfspoort stond. De nummerplaat werd via WhatsApp doorgegeven, waarna de politie gepast ingreep."

Kurt Ghekiere (voorzitter vzw bedrijvenpark Kortrijk-Noord) en Annelies Corne (parkmanager Kortrijk-Noord) in de Heirweg, één van de invalswegen waar mogelijk een ANPR-camera komt.
Peter Lanssens Kurt Ghekiere (voorzitter vzw bedrijvenpark Kortrijk-Noord) en Annelies Corne (parkmanager Kortrijk-Noord) in de Heirweg, één van de invalswegen waar mogelijk een ANPR-camera komt.
ThinkStock