Voor tiende keer paddenoverzet aan Damstraat: wie helpt voorbereidingen treffen?

RV
Dit jaar zal er voor de tiende keer op rij een paddenoverzetactie georganiseerd worden in de Damstraat in Opdorp. Vrijwilligers van natuurvereniging Natuurpunt ‘s Heerenbosch treffen daarvoor zaterdag de nodige voorbereidingen. Iedereen is welkom om daarbij te helpen.

De drukke Damstraat staat er al lang voor gekend dat padden en andere amfibieën er oversteken tijdens de voorjaarstrek, op weg naar de nabijgelegen poel op het kasteeldomein om zich daar voort te planten. Om te voorkomen dat de diertjes sterven bij het oversteken van de weg omdat ze platgereden worden door voorbijrijdende wagens, organiseren natuurliefhebbers, in samenwerking met de Buggenhoutse Milieuraad, een paddenoverzetactie.

Daarvoor worden langs de Damstraat in de bermen aan beide zijden schermen geplaatst. “Die houden de padden tegen voor ze de weg op kunnen”, zegt Luc Verhelst van Natuurpunt. “Vervolgens vallen ze in emmers die we ingraven. Tijdens de paddentrek gaan vrijwilligers dagelijks op pad om amfibieën uit die emmers te halen en manueel naar de andere kant van de straat te dragen.”

De schermen worden op zaterdag 1 februari, vanaf 9 uur ‘s morgens, geplaatst. De vrijwilligers spreken af ter hoogte van de ijskelder en het voetbalveld van De Rangers. Iedereen is welkom om een handje toe te steken. De organisatoren vragen wel om dan een fluo hesje te dragen. Ook werkhandschoenen, werkkledij, stevig en vochtbestendig schoeisel, een spade, stevige hamer of een draadtang zijn aangewezen.