Volgend jaar dan toch opknapbeurt voor stationsomgeving: Gemeente bereikt na meer dan 15 jaar eindelijk akkoord met NMBS

Burgemeester Pierre Claeys bereikte een akkoord met de NMBS om te zorgen voor een broodnodige opknapbeurt voor de stationsomgeving.
Geert De Rycke Burgemeester Pierre Claeys bereikte een akkoord met de NMBS om te zorgen voor een broodnodige opknapbeurt voor de stationsomgeving.
Goed nieuws: Het Buggenhoutse gemeentebestuur heeft een akkoord met de NMBS om de stationsbuurt op te waarderen. Dat is een doorbraak in een dossier dat al meer dan vijftien jaar aansleept. “We zorgen zelf voor een opknapbeurt van het plein, de NMBS zorgt voor nieuwe fietsenstallingen”, klinkt het. “Voor latere fasen kunnen grotere budgetten voorzien worden.” De opknapbeurt wordt voorzien in 2020.

De stationsomgeving zou normaal het visitekaartje van Buggenhout moeten zijn, als toegangspoort tot het centrum. Maar de buurt ligt er al jaren verloederd bij. Onder andere putten in het asfalt van het stationsplein zorgen voor een erbarmelijke toestand. Een dossier voor een herinrichting en heropwaardering van de site, waarbij de gemeente en NMBS zouden samenwerken, sleept al meer dan vijftien jaar aan. Het plan voorzag in wegen- en rioleringswerken, nieuwe en extra parkings en fietsenstallingen, een voetgangerstunnel, hogere en langere perrons, nieuwe schuilhuisjes en renovatie van het stationsgebouw. Alleen werden de plannen altijd maar uitgesteld om budgettaire redenen bij de NMBS. En ondertussen verloederde de omgeving meer en meer.

Daar komt nu verandering in. De nieuwe burgemeester Pierre Claeys (CD&V) maakte zich voor de verkiezingen al sterk dat hij een doorbraak in het dossier zou forceren door te gaan praten met de NMBS. Oppositieraadslid Jean-Pierre Willems (N-VA) vroeg tijdens de jongste gemeenteraad hoe het ondertussen zit met het dossier. “We willen graag weten of er eindelijk al een oplossing is waar gans Buggenhout om smeekt”, zegt hij. “Wanneer mogen we de eerste bulldozers op het stationsplein verwachten?”

Zelf oplapwerken uitvoeren

Claeys bevestigt dat er een akkoord is. “Terwijl vroeger gesteld werd dat de gemeente zelf aan het wegdek niets zou mogen doen om het op te lappen omdat het grotendeels eigendom is van de NMBS, hebben we daar nu toch een overeenkomst over. De gemeente mag perfect de nodige oplapwerken uitvoeren. En dat zullen we dan ook doen op onze kosten. De hele stationsomgeving krijgt een nieuwe asfaltlaag in 2020.”

De NMBS zelf bevestigde dat het op dit ogenblik geen budgetten heeft om het volledige oorspronkelijke plan uit te voeren. Wel wil het binnen haar gebruikelijke onderhoudsbudget voorzien in nieuwe fietsenstalling aan het station. “We herzien de verbintenissen en zetten die op papier, zodat we eindelijk vooruitgang kunnen boeken in dit dossier”, zegt Claeys. “Er komt bij de NMBS ook een nieuwe projectleider en die zal zich over een nieuw masterplan voor de stationsomgeving buigen. Dat zal rekening houden met zowel fietsers als autogebruikers die naar het station komen om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Tegen 2023 belooft de NMBS grotere budgetten om in de stationsomgeving van Buggenhout te investeren.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.