Twintig stoelen in tuintje voor dorstige fietsers is "overbelasting voor ruimtelijke ordening"

Een klein tuintje met enkele tafeltjes en stoelen. Meer stelt 'BijdenRus' niet voor, maar het zou wel de ruimtelijke ordening overbelasten. Katia en Alex begrijpen er niets van.
Geert De Rycke Een klein tuintje met enkele tafeltjes en stoelen. Meer stelt 'BijdenRus' niet voor, maar het zou wel de ruimtelijke ordening overbelasten. Katia en Alex begrijpen er niets van.
Buiten hun wil om zijn Katia Bondareva en Alex Gorbachevskiy uit Opdorp in een absurde strijd verwikkeld met gemeentebestuur en provincie. Het kleine fiets- en wandelcafeetje in hun tuin, vlakbij druk bereden fietsroutes, is volgens de overheden "een overbelasting van de ruimtelijke ordening". De twee begrijpen er niets van.

Een oud stalletje aan de woning opgeknapt tot een gezellig keukentje en in de tuin twintig stoelen rond een vijftal tafeltjes. Dat is 'BijdenRus' aan Sluis 1 in Opdorp. Katia Bondareva en Alex Gorbachevskiy openden het petieterig klein fiets- en wandelcafeetje omdat ze langs een knooppunt van druk bereden fietsroutes wonen.

"In recensies over die fietsroutes lazen we vaak over het gemis aan drankgelegenheid langs het traject", vertelt Katia. "Omdat wij heel graag mensen over de vloer krijgen, kwamen we op het idee om onze tuin open te stellen voor dorstige fietsers en wandelaars. We hebben allebei een voltijdse job, maar het leek leuk om onze twee vrije dagen in de week ter beschikking te stellen aan fietsers en wandelaars. De naam 'BijdenRus' ontstond omdat onze woning zo gekend staat. We hadden wielertoeristen al vaak horen roepen 'Bij den Rus naar rechts of links afslaan'."

Een oud stalletje is nu een klein gezellig keukentje.
Geert De Rycke Een oud stalletje is nu een klein gezellig keukentje.

Overbelasting ruimtelijke ordening

Een beetje plaats maken in de tuin voor wat tafeltjes en stoelen en een stalletjes opknappen, blijkt echter niet zo evident als het leek. Katia en Alex hebben er al een hele procedurele lijdensweg opzitten. "Omdat we zeker wilden zijn dat we met alles in orde waren, deden we zelf aangifte", vertelt Alex. "Een eerste dossier werd door de gemeente volledig verworpen: We moesten een architect onder de arm nemen voor 'een uitgebreid dossier'. En dat terwijl het voor ons 'maar een hobby' is."

De verbouwingen werden ondertussen allemaal goedgekeurd, maar de bestemmingswijziging van een deel van de eigendom tot een commerciële activiteit, zorgt voor problemen. "Overbelasting voor de ruimtelijke ordening", klinkt het bij het gemeentebestuur. Tegen de weigering loopt ondertussen een beroep bij het provinciebestuur.

"Wie kan hier nu iets van begrijpen", zegt Katia. "Als ik elke avond twintig vrienden vraag om in mijn tuin te komen barbecueën en we zitten samen tot 22 uur 's avonds plezier te maken, is er geen enkel probleem. Maar de paar fietsers die ik hier maximum twee dagen per week, tot ten laatste 20 uur, iets te drinken geef, zouden een probleem voor de ruimtelijke draagkracht zijn. Nog absurder wordt het als je bedenkt dat onze woning pal naast een transportbedrijf ligt, dat dagelijks voor zwaar verkeer in deze omgeving zorgt. Ik denk dat zoiets meer weegt op de ruimtelijke draagkracht, dan een fietser die op zijn gemak een pintje drinkt."

BijdenRus is enkel open in het weekend en op feestdagen, tussen 10 en 20 uur, en alleen bij mooi weer in de periode tussen maart en november. "Dat gaat om maximum tachtig dagen per jaar", zegt Alex. "We maken zelfs geen reclame om toeristen aan te trekken. Wie hier toevallig langs rijdt, is welkom voor een pintje en een babbeltje. We houden van het sociaal contact en begrijpen niet waarom ze het ons zo moeilijk maken. We zijn echt radeloos en willen deze hobby graag blijven uitoefenen."

Katia en Alex moeten hun argumenten dinsdag bij de provincie op tafel gaan leggen. Daarna neemt die een beslissing over het beroep.

Geert De Rycke1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • JAAK VERMEIREN

    Als de gemeente het éénen goedkeurde waarom zijn er dan van die ipocrieten die de andere zaken afkeuren,gewoon ziekelijk jaloers,volhouden Alex en Katia ,Opdorp staat acter jullie!